Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó három túszukat is elengedték a pápua új-guineai emberrablók

2023. február 26., vasárnap 15:57

Titkosszolgálati módszerekkel szabadították ki a régész-kutatókat, anélkül hogy a váltságdíjat kifizették volna.

Elengedték a pápua új-guineai emberrablók azt az új-zélandi régészt és két helyi egyetemi hallgatót, akiknek a túszul ejtéséről még hétfőn számolt be a helyi rendőrség – jelentette be Penny Wong ausztrál külügyminiszter.

Örömmel üdvözlöm azt a pápua új-guineai hírt, hogy valamennyi túszt elengedték, és hamarosan a családtagjaikkal lehetnek

– írta az ausztrál diplomácia vezetője a Twitteren.

Bryce Barker régészprofesszort és három helyi egyetemi hallgatót még február 20. környékén rabolta el húsz fegyveres férfi a szigetország középső, hegyvidéki, lakatlan részén a helyi rendőrség jelentése szerint, amelyben pontosabb dátumot nem közöltek.

pápua új-guineai hatóságok azt is megerősítették, hogy az egyik helyi egyetemistát még pénteken elengedték.

Barker professzor új-zélandi állampolgárként az ausztrál University of Southern Queensland (USQ) egyetemi tanára a tengerparti Brisbane-től 130 kilométerre nyugatra fekvő Toowoomba városában.

Kutatómunkájuk alatt támadtak a régészekre

A régész és háromfős helyi kutatócsoportja terepmunkát végzett a csendes-óceáni szigetország Southern Highlands nevű hegyvidéki tartományában, amikor a fegyveres útonállók foglyul ejtették őket.

James Marape pápua új-guineai miniszterelnök megerősítette: a három túszt „titkosszolgálati művelet keretében” szabadították ki, anélkül hogy kifizették volna az emberrablók által követelt 3,5 millió kina (358 millió forint) értékű váltságdíjat.

A bűnözők számára nincs profit az emberrablásban

– írta a pápuai kormányfő a Facebook-oldalán.

Penny Wong megköszönte a pápua új-guineai kormányzat segítségét a túszok életét és testi épségét garantáló békés akció végrehajtásában.

„Hálás vagyok az ausztrál és új-zélandi tisztségviselőknek is, akik támogatták az akciót” – idézte az MTI az ausztrál külügyminisztert.

Rovatok