Index Vakbarát Hírportál

Újabb halálos földrengés rázta meg Törökországot

2023. február 27., hétfő 19:51

Újabb, közepesen erős utórengés rázta meg Törökország déli részét hétfőn. Több épület összeomlott, legalább egy ember meghalt.

Yunus Sezer, a török katasztrófavédelem (AFAD) vezetője az MTI szerint azt mondta, hogy most zömében olyan épületek omlottak össze, amelyek már  a február 6-i pusztító földmozgásokban is szerkezeti károkat szenvedtek, de akkor még nem dőltek össze. 

A Richter-skála szerinti 5,6-os erősségű földmozgás epicentruma a Malatya tartományban található Yesilyurt település közelében volt.

Az egy haláleset mellett eddig száztíz sérültről és 29 összedőlt épületről lehet tudni. 

A mentőegységeknek 32 embert sikerült élve kihozniuk a romok alól. Az AFAD az elhúzódó utórengések miatt fokozottan arra kéri a helyieket, hogy semmi esetre se menjenek vissza a lakásaikba. Egy apát és lányát ugyanis azután kellett kimenteni a romok alól, hogy

bemerészkedtek a megrongálódott négyemeletes házukba, de közben az épület egy újabb földmozgás következtében leomlott. 

A HaberTürk hírtelevízió közlése szerint Malatya tartomány egy másik pontján kutató-mentő egységek három olyan embert próbálnak meg kimenteni a romok alól, akik parkoló autókban ültek, amikor a közeli házak összeomlottak.

A török elnök bocsánatot kért 

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn bocsánatot kért amiatt, hogy az első földrengések utáni állami segítségnyújtás késett. 

Erdogan, aki a katasztrófa sújtotta egyik városban, a délkelet-törökországi Adiyamanban tett ismét látogatást, sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „A rengések pusztító hatásához, a negatív időjárási körülményekhez, a sérült infrastruktúrából adódó nehézségekhez hasonló okokból sajnos az első néhány nap Adiyamanban nem tudtunk a kívánt hatékonysággal munkát végezni”.

Ezért bocsánatot kérek önöktől. Mindennek tudatában vagyunk, és senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy megtesszük, amit kell

– fogalmazott. 

A török államfő egyúttal azokhoz is szólt, akik elvándoroltak a 11 tartományt felölelő katasztrófaövezetből. Arra kérte őket, hogy tartósan ne hagyják el a városukat, az „anyaföldjüket”. Jelezte: a települések elköltöznek, az újonnan épülő városokat a völgyek helyett a hegyek közelében, a törésvonalaktól távolabb alakítják ki. A házak mérete nem haladja majd meg a 3-4 szintet – ismertette.

48 ezer felett van a halálos áldozatok száma Törökországban és Szíriában

Erdogan felszólalásában arról is beszámolt, hogy a jelenlegi adatok szerint eddig 44 374-en vesztették életüket a februári eleji szerencsétlenségben, több mint 115 ezren pedig megsebesültek. Mint mondta: körülbelül egy évbe telhet az, hogy a földrengés okozta anyagi károkat nagyrészt fel tudják számolni.

Szíriával együtt összesen több mint 48 ezer halálos áldozatuk van a február eleje óta történt földrengéseknek. A katasztrófában 185 ezer épület dőlt össze vagy szenvedett komoly károkat. A hatóságok tízezernél is több utórengést jegyeztek fel.

(Borítókép: Eyup Elevli / Anadolu Agency / Getty Images) 

Rovatok