Index Vakbarát Hírportál

Greta Thunbergék blokád alá vonták a norvég energiaügyi minisztériumot

2023. február 27., hétfő 14:18

Emberi jogi és környezetvédelmi aktivisták blokád alá vonták hétfőn a norvég energiaügyi minisztérium épületét, tiltakozásul a számi (lapp) őslakos kisebbség lakta területen épült szélturbinák ellen.

A több tucat tiltakozó − köztük Greta Thunberg svéd klímaaktivista − azért torlaszolta el az épület főbejáratát, mert a skandináv ország középső részén létesített két szélerőműpark jelenleg is üzemel, noha a norvég legfelsőbb bíróság 2021-ben hozott döntése szerint a turbinák működése sérti az ősi rénszarvaspásztor életmódjukhoz ragaszkodó számik nemzetközi egyezményekben foglalt kisebbségi jogait − írta meg az MTI. 

A számik a turbinák leszerelését követelik, mivel állításuk szerint a hatalmas szélerőművek látványa és hangja megijeszti az állataikat, és megzavarja az ősi hagyományok gyakorlását.    

A norvég kormány közölte, hogy a szélerőműparkok sorsa a legfelsőbb bírósági döntés ellenére is bonyolult jogi és politikai dilemmát jelent, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az ügyben kompromisszum születik.

Rovatok