Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump szerint az ukránok robbanthatták fel az Északi Áramlatot

2023. február 27., hétfő 07:30

Donald Trump volt amerikai elnök azt állította, hogy Ukrajna „teljes dominanciával” rendelkezik az Egyesült Államok felett, és felvetette, hogy az országnak köze lehetett az orosz Északi Áramlat gázvezetékek tavaly októberi megsemmisítéséhez.

A Glenn Becknek adott interjúban Donald Trump kommentálta Seymour Hersh veterán újságíró nemrégiben megjelent jelentését, amely szerint a vezetékek egy Joe Biden elnök által elrendelt titkos művelet célpontjai voltak. Bár nem zárta ki az amerikai érintettséget, Trump vitatta azokat az állításokat, amelyek szerint Moszkva felelős a pusztításért, és azt állította, hogy Ukrajna vagy egy harmadik ország lehetett, amely bajt akar okozni.

Trump felvetette, hogy az Egyesült Államok „együttműködhetett” Ukrajnával, hogy célba vegye a vezetékeket, hivatkozva az ország domináns helyzetére az Egyesült Államokkal szemben − írta meg a MenaFn nevű, jordániai központú gazdasági hírügynökség. 

Trump bírálta azokat is, akik mindenért Oroszországot hibáztatják, és azt közölte, hogy Ukrajna jelentős pénzügyi támogatást kapott az Egyesült Államoktól és Európától. Felvetette, hogy Kijev állhatott a vezetékek lerombolása mögött, hogy csökkentse Oroszország bevételeit, mivel szerinte Oroszország nem tett volna tönkre olyan infrastruktúrát, amely hatalmas bevételt jelent számukra.

A volt elnök megjegyzései az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország közötti folyamatos feszültségek közepette hangzottak el, Ukrajna agresszióval vádolja Oroszországot, és fokozott támogatást kér az Egyesült Államoktól és Európától. Eközben Oroszország bírálta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, amiért beavatkoznak az általuk különleges katonai hadműveletnek nevezett háborúba. 

(Borítókép: Az Északi Áramlat gázvezeték szivárgása 2022. szeptember 27-én. Fotó: Danish Defense / Handout / AFP)

Rovatok