Index Vakbarát Hírportál

Óriási tüntetések vannak Mexikóban

2023. február 27., hétfő 14:31

Mintegy 90 ezren vonultak utcára Mexikóvárosban vasárnap, és tüntetéseket jelentettek az ország több más városából is. Az emberek a választási törvény módosításai ellen tiltakoztak.

A demonstrálók többsége fehérben és rózsaszínben, az országos választási bizottság színeiben gyűlt össze, sokan azt skandálták, hogy „Ne nyúlj a szavazatomhoz!” − közölte az MTI. 

Az egyik, a sajtónak nyilatkozó tüntető azt mondta: a módosítások nyomán gyakorlatilag „visszatérnének a múltba”, amikor „a kormány ellenőrizte a választásokat”. Másvalaki azt vetette Andrés Manuel López Obrador elnök szemére, hogy „a szocializmusba taszítja Mexikót”, és több segítséget nyújt Kubának, mint saját honfitársainak.

Többen reményüket fejezték ki, hogy a legfelsőbb bíróság nem hagy jóvá néhány módosítást. Köztük volt a tüntetésen is felszólaló José Ramon Cossio Diaz, a testület egyik volt tagja.

Az Obrador elnök benyújtotta módosításokat a szenátus a múlt héten hagyta jóvá. Amennyiben életbe lép, megvonnák a fizetést és a támogatást a helyi választási irodáktól, valamint megszüntetnék a szavazóhelyiséget felügyelő és működtető munkatársak tanfolyamait. Emellett csökkentenék az el nem számolt kampánykiadásokért járó büntetést is.

Az elnök számít a legfelsőbb bíróság ellenkezésére

Míg az ellenzék szerint a módosítások gyengíteni fogják Mexikó demokratikus működését a jövő évi parlamenti és elnökválasztás előtt, az elnök „elitistának” minősítette a bírálatokat. Leszögezte: az így felszabaduló pénzösszeget a szegénységben élők helyzetének javítására lehet fordítani.

Hozzátette: alá fogja írni a módosításokat, noha számít a legfelsőbb bíróság ellenkezésére.

Mexikóban a választások nemzetközi mércével mérve meglehetősen költségesek, részben mert szinte a teljes kampányfinanszírozást – a törvény értelmében – a kormány biztosítja.

Obrador korábban többször is azzal vádolta a bírókat, hogy elfogultak a kormányával szemben, a választási bizottsággal kapcsolatban pedig azt állította: választási csalás miatt vették el tőle a 2006-os elnökválasztási győzelmét.

Az elnök népszerűsége a közvélemény-kutatások szerint továbbra is erős, 60 százalékon áll, és a pártját tartják a legesélyesebbnek a 2024-es választásokon.

Obrador többször felszólalt a kormányzati tisztségviselők magas fizetése ellen, kiemelve, hogy a választási bizottság néhány tagja többet keres, mint maga az államfő.

Rovatok