Index Vakbarát Hírportál

Sikeresen megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra az orosz mentőűrhajó

2023. február 27., hétfő 05:58

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) rekedt legénység Földre való visszahozatalára indított orosz űrhajó sikeresen megérkezett – közölte az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz vasárnap kora reggel.

A Szojuz MSz 23-as orosz űrhajó pénteken szállt fel a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból. A tervek szerint szeptemberben hozza vissza Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin orosz, valamint Francisco Rubio NASA-űrhajóst – írja a Reuters.

A három űrhajós márciusban fejezte volna be küldetését, ám két hónappal ezelőtt szivárogni kezdett a Szojuz MSz 22 űrhajó hűtőrendszere. A meghibásodott űrhajót a jövő hónapban személyzet nélkül küldik vissza.

Helyi (moszkvai) idő szerint 03:58-kor a Szojuz MSz 23 űrhajó kétnapnyi, 33 Föld körüli keringés után automata üzemmódban sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomás Poiszk moduljához

– közölte Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz orosz űrügynökség vezérigazgatója.

Az űrhajó csaknem 430 kilogramm rakományt szállított, beleértve orvosi eszközöket, az állomás karbantartási és légköri szabályozás eszközeit, vizet, kutatási eszközöket, valamint a szállítandó élelmiszerkészlet háromszorosát.

Az ISS az egyike azon ritka területeknek, amelyeken Moszkva és Washington az ukrajnai konfliktus kezdete és az azt követő nemzetközi szankciók óta is együttműködik.

Rovatok