Index Vakbarát Hírportál

A várandósokra veszélyes vírussal megfertőzve tért haza két magyar Thaiföldről

2023. február 27., hétfő 14:38

Két, Thaiföldről hazatérő embernél kimutatták, hogy elkapták a trópusi, szúnyogok csípésével terjedő Zika-vírus-fertőzést – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn.

Az MTI-vel közölt kommüniké szerint a fertőzést enyhe tünetekkel vészelte át a két ember. A Zika-vírus általában influenzaszerű tüneteket okoz, a trópusokon szúnyogcsípéssel terjed, a megfertőződésre ott lehet számítani.

Az NNK szerint magyar eredetű megbetegedés nem fordult elő, hazai járványveszélyt a Zika-vírus nem jelent.

Azt írták: a Zika-vírus Afrika, Amerika, Ázsia és a csendes-óceáni térség trópusi, szubtrópusi területein előforduló kórokozó, amely elsősorban szúnyogok csípésével terjed. A fertőzés szexuális úton, illetve a várandós anyáról magzatára is átvihető.

Nincs ellene oltás

Az NNK arra is felhívta a figyelmet, hogy a trópusi területek egyre népszerűbb üdülési célpontoknak számítanak a magyar lakosság körében, és mivel a Zika-vírus ellen védőoltás, illetve gyógyszeres terápia nem áll rendelkezésre, ezért a trópusi, szubtrópusi térségekbe történő utazásnál

kiemelten fontos a védekezés a vírust terjesztő szúnyogok csípése ellen.

A közlemény szerint a fertőzések körülbelül 75 százaléka tünetmentes, és a tünetes fertőzések nagy részében is csak enyhe tünetek jelentkeznek 3-14 nap lappangási idő után. Ezek lehetnek láz vagy hőemelkedés, rossz közérzet, fejfájás, kiütés, ízületi fájdalom, kötőhártya-gyulladás.

A vírus leginkább a várandós nőkre nézve jelent nagy veszélyt, az NNK szerint leginkább a várandósságot tervező pároknak jelent kockázatot, ha a Zika-vírussal érintett területekre utaznak, mivel

a várandós nők megfertőződése esetén a magzatnál veleszületett idegrendszeri fejlődési rendellenesség alakulhat ki.

Az NNK azt kéri, hogy amennyiben az érintett területről visszatérő utazók az érkezést követő 3 héten belül Zika-vírus-fertőzésre utaló tüneteket tapasztalnak, forduljanak orvoshoz, és említsék meg utazásuk helyszínét is.

Szűrővizsgálatokra térítés ellenében a Nemzeti Népegészségügyi Központban van lehetőség, tünetmentes fertőzés szűrésénél a hazatérést követő minimum 4 hét elteltével. Várandósság esetén a gondozás részeként Zika-vírus-fertőzés gyanújánál kötelezően elvégzendő szűrővizsgálat ad erre lehetőséget – olvasható az NNK közleményében.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó: Mario Tama / Getty Images)

Rovatok