Index Vakbarát Hírportál

Elítéltek egy nőt Dániában, mert támogatta az Iszlám Államot

2023. február 28., kedd 19:03

Négyévi börtönbüntetésre ítéltek Dániában egy 38 éves, boszniai–dán kettős állampolgárságú nőt, aki a férjével együtt Szíriában csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez. Dán állampolgárságától is megfosztották.

A nőt „az Iszlám Állam terrorszervezet támogatása” miatt ítélték el – olvasható a nyugat-dániai Kolding bíróságának közleményében. Ez már a második eset a skandináv országban, hogy valakit ezen a címen ítéltek el, és az első alkalom, hogy élve a dán jog adta lehetőséggel, az állampolgárságától is megfosztották.

A nő, akinek a személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, 2015-ben utazott el Szíriába hat gyermekével a férje után, ahol még két gyereket szült. Az asszony háztartásbeli volt, míg az azóta elhunyt férje aktív szerepet játszott a dzsihadista mozgalomban.

A nő a bíróságon beismerte, hogy a konfliktusövezetben élt, de a tárgyaláson azt állította, „nem tudta, hogy valami büntethetőt követett volna el”. Az ügyész elmondta, hogy a nő a családtagjaival folytatott levelezésében szimpátiát tanúsított az Iszlám Állam iránt.

Amióta a boszniai–dán nő kis híján 18 hónapja visszatért Dániába, őrizetben van. Azt mondta, hogy „mindig Dániában akart élni, olyan életet, mint bárki más”. A három és tizenhét év közötti gyerekei a szüleinél vannak.

2021 októberében Dánia az északkelet-szíriai, kurd kézen lévő Rodzs táborából három nőt és tizennégy gyereket szállított el egy Németországgal közösen végrehajtott műveletben. A nők egyikét novemberben háromévi börtönre ítélték. A dán hírszerzés szerint körülbelül 160 dán csatlakozott az Iszlám Államhoz 2012 óta – írta az MTI.

Rovatok