Index Vakbarát Hírportál

Óriási kokainszállítmányt találtak Ecuadorban

2023. február 28., kedd 05:57

Csaknem kilenc tonna kokaint talált az ecuadori rendőrség egy Belgiumba tartó konténerben.

Az MTI szerint Fausto Salinas quitói rendőrfőnök azt mondta: a kábítószer becsült értéke 330 millió dollár (117,7 milliárd forint). Ecuador a szomszédos Peruban és Kolumbiában előállított kokain egyik fő tranzitországává vált az évek során.

Tavaly több mint 200 tonna kábítószert foglaltak le a dél-amerikai országban, nagy részét Guayaquil kikötőjében.

Mint azt a BBC korábban megírta, Ecuador a világ legnagyobb banánexportőre, ezért a csempészek gyakran gyümölcsszállítmányokba próbálják elrejteni a kábítószert, amelyet azután a világ számos pontján megpróbálnak értékesíteni. A legutóbbi csempészárut egy Belgiumba szánt, banánosládákkal teli konténerben találták meg.

A rajtaütés egybeesett Annelies Verlinden belga belügyminiszter és Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa ecuadori és kolumbiai látogatásával. A két politikus a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem megerősítése érdekében látogatott el a két országba.

Az Európai Unió tagországai közül Belgiumban foglalták le a legnagyobb mennyiségű kokaint az elmúlt években. Az antwerpeni kikötő az illegális kábítószer első számú célállomásává lépett elő a kontinensen.

Az egyre növekvő kokaináradat már az egész Európai Unióra veszélyt jelent

– mondta Alexis Goosdeel, a Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának igazgatója.

Ecuadorban az utóbbi időben az egekbe szökött a kábítószer-csempészethez köthető erőszakos bűncselekmények száma amiatt, hogy a nagy hatalmú mexikói kartellek emberei is beszivárogtak a helyi bűnbandákba. A zsúfolásig telt börtönökben a rivális bandák közt is mindennaposakká váltak az összetűzések, amelyek további emberéleteket követelnek. 

Nemrég írtunk arról, hogy egy másik latin-amerikai országban az utóbbi időben miként hirdettek háborút az országot dúló bűnbandák ellen.

Rovatok