Index Vakbarát Hírportál

Ultimátumot adott a Fehér Ház, egy hónapjuk van a kormányhivataloknak a TikTok eltávolítására

2023. február 28., kedd 11:33

Harminc napot adott hétfőn a Fehér Ház költségvetési hivatala az Egyesült Államok kormányhivatalainak arra, hogy eltávolítsák hivatalos eszközeikről a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok videómegosztó alkalmazást.

Közleményében a költségvetési ügyekért felelős hivatal igazgatója, Shalanda Young leszögezte, a döntés alapvető lépés az érzékeny kormányadatok védelme érdekében. Az amerikai kongresszus felsőháza decemberben fogadta el a TikTok részleges betiltásáról szóló törvényt, és hatvan napot adott a Biden-kormánynak, hogy kidolgozza az erre vonatkozó eljárásokat.

A javaslat beterjesztői – köztük Josh Hawley, Missouri állam republikánus párti szenátora – a kínai alapítású videómegosztó által jelentett nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkoztak. Hawley úgy fogalmazott, hogy a TikTok „a Kínai Kommunista Párt trójai falova”, és azt mondta, hogy ameddig nem tudják kikényszeríteni, hogy a cég minden kapcsolatát megszüntesse Kínával, addig nincs helye az amerikai kormányzati eszközökön.

A Fehér Ház, a védelmi minisztérium, a belbiztonsági minisztérium és a külügyminisztérium már a szavazás előtt eltávolíttatta az alkalmazást a hozzá tartozó eszközökről. A döntés nem érinti a TikTok több mint 100 millió, az applikációt saját vagy céges eszközön elérő amerikai felhasználóját.

Kedden a képviselőház külügyi bizottsága vitára bocsátja azt a törvényjavaslatot, mely lehetővé tenné Joe Biden amerikai elnöknek, hogy elrendelje a TikTok eltávolítását minden amerikai tulajdonú eszközről.

A bizottság elnöke, Mike McCaul, Texas állam republikánus képviselője ezzel kapcsolatban azt mondta, az eszközökre letöltött TikTok alkalmazás „gyakorlatilag olyan, mintha kémléggömb lenne a telefonon”. Amennyiben a javaslatot megszavazzák, annak alapján nem csupán a TikTokot, de bármilyen applikációt be lehetne tiltani, amelyet fenyegetőnek ítélnek a nemzetbiztonságra nézve. A TikTok szóvivője, Brooke Oberwetter hétfőn „politikai komédiának” minősítette az alkalmazás ellen hozott lépéseket.

Ugyancsak hétfőn az Amerikai Polgári Jogi Unió (ACLU) bejelentette, hogy tiltakozik a betiltás ellen. A szervezet a képviselőkhöz intézett levelében azt hangoztatta, egy ilyen döntés veszélyes lehet a szólásszabadságra, „korlátozná az amerikaiak politikai eszmecseréjét, művészi önkifejezését, az ötletek szabad áramlását, és még azt sem engedné, hogy az emberek aranyos állatos videókat és mémeket osszanak meg”.

A londoni székhelyű We Are Social médiaügynökség januárban közzétett adatai szerint több mint egymilliárd felhasználójával a TikTok a világ hatodik leggyakrabban használt közösségi médiuma.

A TikTok novemberben elismerte, hogy egyes, Kínában lévő alkalmazottai hozzáférhettek az európai felhasználók adataihoz, decemberben pedig azt is hozzátette, hogy a felhasználói adatok segítségével újságírókat figyeltek meg. A vállalat azonban tagadta, hogy a megszerzett adatokat átadta volna a kínai kormánynak.

Rovatok