Index Vakbarát Hírportál

A bíróságon nyert a Helsinki Bizottság a magyar kormánnyal szemben

2023. február 28., kedd 12:30

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletében kimondta, hogy a magyar hatóságok 2015-ben három hónapon át jogtalanul tartottak fogva egy iraki menedékkérőt – közölte kedden a Magyar Helsinki Bizottság.

Mint írták, a 23 éves fogorvos fiatalember kénytelen volt szabálytalanul átlépni az ukrán–magyar határt. Utána rögtön jelezte, hogy menedékjogot kér Magyarországon. Az eljárás el is indult, ezzel párhuzamosan pedig menekültügyi őrizetbe helyezték a férfit Nyírbátorban. A hazai bíróság indoklása szerint érvényes papírok híján a határátlépő személyazonosságát nem lehetett megállapítani, és nem voltak magyarországi kapcsolatai sem. A bíróság első körben két hónapra rendelte el a fogva tartását, amit aztán plusz egy hónappal meghosszabbított.

Az iraki férfi a helyzetét megelégelve a Magyar Helsinki Bizottság segítségével az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert szükségtelennek, így alapjogsértőnek tartotta fogva tartását.

A strasbourgi bíróság most kimondta, hogy a magyar hatóságok önkényesen sértették meg a személyes szabadságát a három hónapos menekültügyi őrizetével.

A bíróság nem tartotta elfogadhatónak a kormány érvelését, miszerint azért tartották fogva az iraki panaszost, hogy megakadályozzák a feltételezett szökését a hatóságok elől: noha ő maga kereste fel a rendőröket.

„Azzal a hivatkozással sem lehetett volna automatikusan elzárni a menedékkérőt, miszerint a hatóságok feltételezték, hogy nem fog velük együttműködni. Ez egyáltalán nem igazolódott be egyébként. A strasbourgi bíróság szóvá tette azt is, hogy az őrizetet elrendelő és meghosszabbító határozatoknak hiányos az indoklása, és nem térnek ki az egyéni körülményekre” – közölte a strasbourgi bíróság.

Az elszenvedett jogsérelme miatt az iraki férfinak 6500 eurós (aktuális árfolyamon számítva durván 2,5 milliós) igazságos elégtételt állapított meg az ügyben eljáró bíróság.

Rovatok