Index Vakbarát Hírportál

Olasz belügyminiszter: Le kell állítani a tengeri migrációt!

2023. február 28., kedd 21:53

Az államoknak felelősségteljes migrációs politikát kell követniük, nem engedve, hogy a háború elől menekülők gátlástalan emberkereskedőkre bízzák magukat – hangoztatta Matteo Piantedosi belügyminiszter a délolasz hajószerencsétlenség után a Corriere della Serának adott interjúban kedden. Az embercsempészeket őrizetbe vették.

A belügyi tárca vezetője kijelentette: az államok feladata, hogy kiutat mutassanak a menekülőknek. Hozzátette, világos politikai vonalat kell felmutatni, amelynek célja az ellenőrizetlen migrációs áramlattal, valamint az emberkereskedőkkel való szembehelyezkedés. Felelősségteljes és szolidáris fellépésre van szükség az államok részéről, hogy aki a háború elől menekül, ne gátlástalan emberkereskedőkre bízza magát.

Minden más üres szó azok részéről, akiknek eddig nem sikerült valós alternatívát felmutatniuk a jobb jövő illúzióját keltő utakra, amelyek emberi életeket tesznek kockára

– jelentette ki Matteo Piantedosi.

Megjegyezte: a jobboldali olasz kormány migrációs politikája álszent kijelentések helyett tényekre hivatkozik, és mindent megtesz az indulások leállításáért, mivel egyedül azzal lehet elkerülni a tragédiákat.

A belügyminiszter, aki októberben vette át a tárca vezetését, a Corriere della Serának a dél-olaszországi Calabria partjainál vasárnap történt hajókatasztrófa után nyilatkozott. A miniszter személyesen járt a helyszínen, ahol a több mint százfős csoportot szállító hajó szikláknak csapódott.

mostanáig több mint hatvan holttestet találtak meg.

Elutasította a bírálatot, miszerint az olasz hatóságok nem nyújtottak megfelelően gyors segítséget a viharos tengeren bajba jutott hajónak. Ezzel egy időben megerősítette, hogy az ügyészség vizsgálatot indított a hatósági beavatkozás és mentés körülményeiről. Korábbi közlések szerint a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség járőrrepülőgépe jelezte az olasz hatóságoknak a hajó érkezését.

A miniszter elmondta: a kormány első négy hónapja alatt több mint hatszázan érkeztek biztonságos humanitárius folyosókon keresztül, valamint a következő egy évben 83 ezer bevándorlót fogadnak be, akik törvényes keretek között érkeznek majd Olaszországba. Ezzel egy időben év eleje óta több mint

kétszeresére emelkedett az illegálisan érkezők száma a tavalyi év ugyanazon időszakához képest. 

Úgy vélte, nem mond igazat az, aki a calabriai hajószerencsétlenséget a februárban hatályba lépett új migrációs rendelkezésekkel hozza összefüggésbe. Kijelentette, a kormány által bevezetett intézkedések a civil szervezetek működtette hajók tevékenységét szabályozzák, és elérték céljukat, mivel kevesebb civil hajó érkezett – adta hírül az MTI.

Giorgia Meloni is megszólalt

Giorgia Meloni olasz kormányfő egy hétfő esti televíziós interjúban bejelentette: levélben kérte az Európai Tanács és az Európai Bizottság gyors fellépését.

Az egyetlen komoly és emberséges eljárás az indulások leállítása, és ahhoz az kell, hogy Európa, azon túl, hogy hangoztatja készségét, cselekedjen is, mégpedig gyorsan

– mondta Giorgia Meloni.

A baleset körülményeit vizsgáló calabriai ügyészség közlése szerint a hajón utazó mind a négy embercsempészt sikerült őrizetbe venni. Azonosításuk a túlélők beszámolói alapján történt, egyiküket például tetoválásáról ismerték fel.

Az embercsempészek segítség helyett egy gumicsónakon elhagyták a süllyedő hajót

Az őrizetbe vett egy szíriai, egy török és két pakisztáni embercsempész a fedélzeten tartózkodó több mint száz ember nagy részét a hajótest alsó részébe zsúfolta be, ahonnan kis csoportokban mehettek fel a fedélzetre friss levegőért és egy kis mozgásért, amíg az időjárás engedte. Az Iránból, Pakisztánból, Afganisztánból és Szíriából induló emberek fejenként 8 ezer eurót (hárommillió forint) fizettek a tengeri átkelésért.

Elmondták, hogy a baleset előtt nem sokkal a hajtómű elkezdett füstölni, kitört a pánik, és mindenki a fedélzetre akart jutni. Az embercsempészek segítés helyett egy gumicsónakon elhagyták a süllyedő hajót. Az olasz rendőrség, csendőrség és pénzügyőrség együttes akcióval kutatta fel őket Calabria területén.

A vízbe veszett emberek koporsóit Crotone város sportcsarnokában állították sorba: többeket nem sikerült még azonosítani. A kisgyerekeket fehér koporsókban helyezték el. Időközben Calabriába érkeztek a hajón utazók rokonai, ismerősei, akik Olaszországban és más európai országokban várták, hogy a csoport tagjai partot érjenek, majd továbbutazzanak célállomásaikra.

(Borítókép: Matteo Piantedosi 2023. január 17-én. Fotó: Antonio Masiello / Getty Images)

Rovatok