Index Vakbarát Hírportál

Lukasenka elmondta, mi a közös Belaruszban és Kínában

2023. március 1., szerda 13:23

Alekszandr Lukasenka belorusz elnök szerint a kínai vezető által nemrég előterjesztett, a bolygó békéjéről, a szankciók elfogadhatatlanságáról és a jószomszédi kapcsolatok fejlesztéséről szóló kezdeményezés „teljes mértékben egybeesik Belarusz álláspontjával”.

Alekszandr Lukasenka belorusz elnök szerdán kijelentette, hogy országának a többpólusú világrendről alkotott elképzelése összhangban van Kína elképzelésével, miközben támogatását fejezte ki a közelmúltban tett kínai békejavaslatokkal kapcsolatban.

Kína globális hatalommá nőtte ki magát. Kína nélkül lehetetlen bármilyen kérdést rendezni a bolygónkon. Kína a többpólusú világrendet támogatja, és mi is

– mondta az államfő a BelTA hírügynökség szerint Li Csanszunak, a kínai Országos Népi Kongresszus Állandó Bizottságának elnökének.

Lukasenka szerint a kínai vezető által nemrég előterjesztett, a bolygó békéjéről, a szankciók elfogadhatatlanságáról és a jószomszédi kapcsolatok fejlesztéséről szóló kezdeményezés „teljes mértékben egybeesik Belarusz álláspontjával”.

Elmondta, hogy Belarusz kész továbbra is támogatni Kínát az ország számára fontos kérdésekben – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

Korábban Lukasenka megbeszélést folytatott Li Ko-csianggal, a Kínai Népköztársaság Államtanácsának miniszterelnökével, és koszorút helyezett el a belorusz zászló színeiben a pekingi Tienanmen téren lévő nemzeti hősök emlékművénél.

A belorusz államfő kedden kezdődött háromnapos állami látogatáson tartózkodik Kínában.

Rovatok