Index Vakbarát Hírportál

Szigorúbb szabályokhoz kötné az elektromos roller használatát az EU

2023. március 1., szerda 11:43

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács egységes szabályokat javasol az elektromos rollerekre. Azt mondják, az újításokra azért van szükség, mert az elmúlt években számos baleset és haláleset történt az eszköz használata közben.

Gyárilag beépített 20 kilométer per órás sebességkorlátozást és nagyobb, legalább 30,5 centiméter átmérőjű kerekeket, a rollerek használóinak pedig bukósisak kötelező viselését írná elő az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) – adta hírül a brüsszeli testület jelentését az MTI.

A javaslatok közé tartozik az is, hogy az elektromos rollereket csak 16. évét betöltött személy vehetné igénybe, továbbá a testület tilalmat vezetne be a jármű gyalogúton, illetve ittas állapotban történő használatára.

A jelentés az elektromos roller használatának az elmúlt öt évben tapasztalt gyors elterjedésére, valamint az ezzel összefüggő halálesetek és súlyos sérülések számának emelkedésére reagál. Az EU-ban az elektromos roller használatának szabályozása tagállamonként eltérő.

„Az elektromos rollerek ma már mindennaposak az európai városokban, de a kórházakban is egyre több a járművel súlyos balesetet szenvedettek száma, ezért észszerű, egységesített intézkedéseket kell bevezetni a közlekedők biztonsága érdekében” – hívta fel a figyelmet Antonio Avenoso, az ETSC elnöke.

Az adatok azt mutatják, hogy csak Németországban 2020-ban mintegy 2100 balesetet regisztráltak elektromos rollerrel összefüggésben, ez a szám 2021-re mintegy 5500-ra emelkedett. Tavaly mintegy 7600 ember sérült meg, illetve októberben 11-en vesztették életüket.

A szakértők felhívták a figyelmet, hogy a jármű használatának alsó korhatára jelenleg 14 év, vezetéséhez engedély sem szükséges.

Rovatok