Index Vakbarát Hírportál

Óriási tankcsata zajlott le Kelet-Ukrajnában

2023. március 1., szerda 15:52

Az ukránok szerint a háború eddig legnagyobb páncélos összecsapása zajlott le a kelet-ukrajnai Vuhledarnál.

A mintegy három hétig tartó, a kelet-ukrajnai síkságon zajló csatáról a The New York Times számolt be. Mint írták, a küzdelem azzal kezdődött, hogy

az oroszok nagyméretű hadoszlopokkal törtek előre az ukrán védállások ellen.

A felvonuló konvojokkal szemben az ukránok leggyakrabban alaposan előkészített rajtaütésekkel vették fel a harcot, de az is előfordult, hogy saját harckocsijaikat küldték be a csata hevébe az oroszok ellen.

Az ukránok – állításuk szerint – megnyerték a csatát, és 

legalább 130 orosz harckocsi és páncélozott jármű megsemmisült a küzdelemben.

Az orosz eszközöket változatos módon sikerült megsemmisíteniük: egy részük aknára futott, voltak olyanok is, amelyeket az ukrán tüzérség lőtt ki vagy vállról indítható rakétákkal semmisítettek meg.

Így zajlott a küzdelem 

Egy ukrán hadnagy azt mondta The New York Timesnak, hogy először drónnal vették észre, hogy körülbelül 15 orosz tank és páncélozott szállítójármű közelít egy hadoszlopban az egyik földúton.

Készen álltunk, tudtuk, hogy valami ilyesmi fog történni

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a földút mentén később csapdába csalták az oroszokat. 

A rajtaütésnél a gyalogság tankelhárító rakétákkal (Javelin, Stinger) szerelkezett fel, a távolból a tüzérség is támogatta őket, az út melletti mezőt pedig telepakolták aknákkal. Először rakétákkal kezdték lőni a harckocsikat, mire a harckocsizók bepánikoltak, és megpróbáltak elmenekülni. Ekkor bizonyultak

halálos csapdának az aknák, amikor a tankok megpróbáltak volna megfordulni és elmenekülni,

de aknára futottak és felrobbantak (ráadásul a megsemmisült járművek a többi harckocsinak is elállták az útját). Eközben a tüzérség szintén megsemmisített néhány harckocsit, és sok esetben még az azokból elmenekülő harckocsizókat is. 

Az ukrán hadnagy szerint három héten át érkeztek újabb és újabb, ehhez hasonló harckocsioszlopok Vuhledar környékén. A rajtaütések mellett az is előfordult, hogy az ukránok beküldték ellenük a csata közepébe a saját tankjaikat. Egy alkalommal még egy HIMARS rakétarendszert is bevetettek az orosz harckocsik ellen (ami azért szokatlan, mert ezeket a rakétákat jellemzően nem harckocsik, hanem lőszerraktárak, laktanyák megsemmisítésére szokták használni). 

Az orosz hadibloggerek is kiakadtak 

A The New York Times azt írta, hogy az oroszok a vesztes tankcsatában elkövették ugyanazokat a hibákat, amelyeket korábban, köztük például azt, hogy

nagyobb hadoszlopokba csoportosították át a harckocsikat.

Ezenkívül az is nehézséget jelentett nekik, hogy a háború kezdete óta a tapasztalt orosz harckocsizók egy jelentős része elesett, és a helyüket frissen kiképzett, tapasztalatlan katonák vették át, akik nem képesek ugyanazt a teljesítményt nyújtani. 

Az ukránok szerint a harckocsizók hiányának ékes bizonyítéka azt is, hogy az egyik elfogott orosz harckocsi parancsnoka egy olyan katonaorvos volt, akit nemrég helyeztek át harckocsizónak. A The New York Times azt is megjegyezte, hogy ukrán oldalon is hiány van a tankok kezelőszemélyzetéből (különösen most, amikor a tapasztalt katonák egy részét Európában képzik át a német gyártmányú Leopardokra). Ezt jelzi, hogy 

a mostani csatában az egyik ukrán tank parancsnoka egy 20 éves fiatalember volt, aki először a háború első napjaiban ült harckocsiba, és lényegében egyenesen a harcmezőn kapta meg a kiképzést. 

A tankcsata elvesztése miatt az oroszok kénytelenek voltak taktikát változtatni, és most már csak gyalogsági támadásokkal próbálnak előrenyomulni Vuhledarnál.

Az események mellett az orosz hadibloggerek sem mentek el szó nélkül, akik gyakran kritizálják az orosz hadvezetés hibáit. A Grey Zone nevű orosz Telegram-csatorna (amely a Wagner-csoporthoz köthető) hétfőn azt írta, hogy a Vuhledar környéki sikertelen támadások miatt „az elesett rokonai joggal gyilkolhatnák meg vagy állhatnának vérbosszút” a támadást elrendelő orosz tábornokon. 

Videó is készült róla

Vuhledar környékére több felvétel is érkezett kiégett, megsemmisült harckocsikról az utóbbi napokban.

Volt olyan felvétel is, amelyen egy sebesült katona mellett láthatók olyan orosz harckocsizók, akik kénytelenek kimenekülni a tankjukból (e videó megtekintését csak saját felelősségre ajánljuk). 

A háború fejleményeit szerdán is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben. 

(Borítókép: Egy ukrán katona egy harckocsin ül Vuhledar közelében 2023. február 22-én. Fotó: Alex Babenko / Reuters)

Rovatok