Index Vakbarát Hírportál

Ismét letartóztatták Greta Thunberget

2023. március 1., szerda 19:46 | aznap frissítve

Szerdán kétszer is elvitték a rendőrök Greta Thunberg klímaaktivistát, aki társaival a számi őslakosok lakta területen épült szélturbinák ellen tiltakozott. Előbb a norvég pénzügyminisztérium, majd a környezetvédelmi minisztérium előtt lépett fel a rendőrség a tüntetőkkel szemben.

Az Index is beszámolt róla, hogy hétfőn emberi jogi és környezetvédelmi aktivisták blokád alá vették a norvég energiaügyi minisztérium épületét, tiltakozásul a számi (lapp) őslakos kisebbség lakta területen épült szélturbinák ellen.

A több tucat tiltakozó – köztük Greta Thunberg svéd klímaaktivista – azért torlaszolta el az épület főbejáratát, mert a skandináv ország középső részén létesített két szélerőműpark jelenleg is üzemel, pedig a norvég legfelsőbb bíróság 2021-ben hozott döntése szerint a turbinák működése sérti az ősi rénszarvaspásztor életmódjukhoz ragaszkodó számik nemzetközi egyezményekben foglalt kisebbségi jogait.

A számik a turbinák leszerelését követelik, mivel állításuk szerint a hatalmas szélerőművek látványa és hangja megijeszti az állataikat, és megzavarja az ősi hagyományok gyakorlását.

Kétszer is elvitték a rendőrök 

Greta Thunberget szerdán kétszer is őrizetbe vették Oslóban. Előbb a norvég pénzügyminisztérium, majd később a környezetvédelmi minisztérium elől vitték el őt és társait a helyi rendőrök.

Mindenkivel tudatni akarjuk – mert nem maradhat titokban –, hogy a norvég állam bűncselekményt követ el, ugyanis megsérti az alapvető emberi jogokat

– nyilatkozta az aktivista a Reutersnek.

Eljárást ugyanakkor nem indítottak Thunbergék ellen, akiket szabadon engedtek, amint véget értek a tüntetések.

A tüntetők komoly nyomást gyakoroltak a balközép kisebbségi kormányra, amelynek energiaügyi minisztere, Terje Aasland ennek hatására lemondta az Egyesült Királyságba tervezett látogatását.

A norvég kormány korábban közölte, hogy a szélerőműparkok sorsa a legfelsőbb bírósági döntés ellenére is bonyolult jogi és politikai dilemmát jelent, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az ügyben kompromisszum születik.

Rovatok