Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin Prágába utazik

2023. március 1., szerda 12:56

A magyar köztársasági elnök Csehországba utazik, hogy találkozzon az ország új elnökével, Petr Pavel nyugalmazott tábornokkal.

Petr Pavel megválasztott új cseh államfővel találkozik pénteken Prágában Novák Katalin – írta meg a Mladá Fronta Dnes című cseh hírportál.

A portál szerint Petr Pavel csütörtökön az osztrák hivatali kollégájával, Alexander Van der Bellennel, egy nappal később pedig a magyar államfővel tart informális találkozót.

Petr Pavel – aki 2012 és 2015 között a cseh fegyveres erők vezérkari főnöke, 2015 és 2018 között pedig a NATO Katonai Bizottságának elnöke volt – március 9-én lép hivatalba államfőként, amikor Milos Zeman jelenlegi elnök mandátuma lejár.

Novák Katalin januárban levélben gratulált az új cseh államfőnek. A magyar köztársasági elnök akkor úgy fogalmazott: „Örömmel tölt el, hogy az elmúlt években a Magyarország és a Cseh Köztársaság közötti kétoldalú kapcsolatok minden területen bővültek. Várakozással tekintek az elnök úrral folytatandó közös munkára annak érdekében, hogy a magyar–cseh együttműködés tovább erősödjön az Európai Unió, a NATO és a visegrádi négyek keretében is” – közölte a Magyar Nemzet.

Novák Katalin szerdán megszólalt Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ügyében, amit ma tárgyal az Országgyűlés.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy ez egy könnyen eldönthető, technikai kérdés. Ez nem így van. Összetett döntésről van szó, súlyos következményekkel, így alaposan meg kell fontolni. Az én álláspontom egyértelmű: a jelenlegi helyzetben Svédország és Finnország NATO-csatlakozása indokolt 

– fogalmazott az államfő, majd hozzátette, hogy bízik az Országgyűlés mielőbbi bölcs döntésében.

Rovatok