Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin is megszólalt NATO-csatlakozás-ügyben

2023. március 1., szerda 09:59

„Az én álláspontom egyértelmű: a jelenlegi helyzetben Svédország és Finnország NATO-csatlakozása indokolt” – írta a köztársasági elnök szerdán a közösségimédia-oldalain.

Novák Katalin a bejegyzésében rámutatott: az Országgyűlés szerdán kezdi tárgyalni Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy ez egy könnyen eldönthető, technikai kérdés. Ez nem így van. Összetett döntésről van szó, súlyos következményekkel, így alaposan meg kell fontolni. Az én álláspontom egyértelmű: a jelenlegi helyzetben Svédország és Finnország NATO-csatlakozása indokolt 

– fogalmazott az államfő, majd hozzátette, hogy bízik az Országgyűlés mielőbbi bölcs döntésében.

Régóta húzódik már a döntés

Korábban mi is megírtuk, hogy az Országgyűlés ma általános vitát tart Finnország és Svédország az Észak-atlanti Szerződéshez (NATO) való csatlakozásának kihirdetéséről. A két észak-európai ország az orosz–ukrán háború tavalyi kitörése után, májusban nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

Amint arról az Index már beszámolt, Svédországból nem várt üzenetet kapott Orbán Viktor. Magnus Christiansson, a svéd Försvarshögskolan Nemzeti Védelmi Egyetem hadtudományi tanára úgy véli, hogy Magyarország Törökországhoz hasonlóan próbálja késleltetni Finnország és Svédország NATO-tagságának ratifikálását.

A miniszterelnök februárban beszélt Svédország és Finnország NATO-csatlakozási folyamatáról, amelyet már több hónapja ratifikálnia kellett volna a magyar parlamentnek, de ez még mindig nem történt meg. Mint mondta, figyelembe kell venni Törökország aggályait, de ő személyesen a Fidesz-frakciótól azt kérte, hogy ratifikálják a két ország csatlakozást.

A képviselők nem túl lelkesek, magunk között legyen mondva

– mondta Orbán Viktor, majd azzal folytatta, a képviselők egy része azt mondja, hogy Finnország csatlakozásával létrejön egy több mint ezer kilométer hosszú határ a NATO és Oroszország közt, ami nagy veszélyt jelent, és ez nem biztos, hogy jó.

(Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök az Egységes Alapkiképzési Programban részt vevők nyilvános katonai eskütételén a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján 2023. február 25-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok