Index Vakbarát Hírportál

Egy fiatal nővel venné fel a versenyt az olasz baloldal Georgia Melonival szemben

2023. március 1., szerda 14:04

Elly Schlein nemcsak az olasz Demokrata Párt legfiatalabb elnöke lesz, hanem egyben első női vezetője. Schlein vezetésével a pártban balos fordulat állhat be.

Vasárnap választott új vezetőt a legnagyobb ellenzéki párt, a balközép, szociáldemokrata Demokrata Párt (PD). A pozícióért többen is elindultak, azonban a zárt, csak párttagok közötti első forduló után csak két jelölt jutott tovább a második fordulóba, a már PD-veteránnak számító, Emilia-Romagna régió vezetője, Stefano Bonaccini, illetve Bonaccini egykori helyettese, korábbi EP-képviselő, a mindössze 37 éves, Svájcban született, olasz–amerikai Elly Schlein.

Az előzetes felmérések szerint a szakértők Bonaccinit tartották esélyesebb jelöltnek: a legutolsó közvélemény-kutatás 54:45 százalékpontos eredményt várt Bonaccini javára, és a múlt heti, párttagok közötti szavazásnál is az 56 éves politikus jött ki győztesen,

a nyitott előválasztáson a szavazók ehhez képest Schleint választották meg, méghozzá igen meggyőző eredménnyel.

Schleinre a választáson részt vevők 53,8 százaléka húzta az ikszet, míg Bonaccini 7,6 százalékponttal kevesebbet, mindössze 46,2 százalékpontot szerzett.

Mint ahogy a Politico emlékeztet, Schlein a jelenlegi hatalomban lévő jobboldali Giorgia Meloni ellentéte: míg Meloni a hagyományos családi modellt részesíti előnyben, addig a PD új vezére leszbikus kapcsolatban él egy nővel, és Melonihoz képest jóval liberálisabb nézeteket vall a migrációtól kezdve az LMBTQ-jogokon át.

Ugyanakkor nem liberális politikusról beszélünk, mivel Schlein alapvetően balos. Megválasztása egyben azt is jelenti, hogy a választók változtatni akarnak. A Demokrata Párt eddigi, Matteo Renzivel fémjelzett neoliberális, piacpárti irányvonaltól baloldalibb irányba szeretnék a pártot elmozdítani.

Nem véletlen, hogy sokan az olasz Alexandria Ocasio-Corteznek nevezik  akihez hasonló nézeteket vall Schlein –, mivel Schlein hozzá hasonlóan szintén nagyon rövid idő alatt vált pártja egyik arcává.

Először áll két nő Olaszország élén

Schlein Rómában tartott győzelmi beszédében is a baloldalhoz való visszatérésről beszélt. Azt ígérte, a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjeként fellép a szegénység, az egészségügy privatizációja és a klímaváltozás ellen.

Ugyan Schlein a sikerét nem ennek köszönheti, de mindenképp érdekes, hogy

az alapvetően férfiak által dominált olasz politikában így a történelem során először fordul elő, hogy mind a miniszterelnök, mind a legnagyobb ellenzéki párt vezetője nő.

Az immáron pártvezérré választott Schlein a 2022 októberi választások után lett képviselő, előtte önkéntesként dolgozott Barack Obama egykori amerikai elnök mindkét kampányában, majd Olaszországba hazatérve a PD EP-képviselője lett 2014-ben, majd 2020-ban a mostani pártelnökválasztáson legyőzött Bonaccini alelnöke volt Emilia-Romagnában.

(Borítókép: Elly Schlein 2022. december 4-én Rómában. Fotó: Simona Granati / Corbis / Getty Images)

Rovatok