Index Vakbarát Hírportál

Több görög városban is tüntettek a halálos vonatszerencsétlenség miatt

2023. március 2., csütörtök 12:16

Athénban, Thesszalonikiben és Láriszában is utcára vonultak a görögök, hogy így róják le tiszteletüket a már 43 áldozattal járó vonatbaleset miatt. A tüntetők emellett azt is kifogásolják, hogy a görög kormány és a vasúttársaság nem tett meg mindent, hogy a katasztrófát elkerüljék.

Több görög városban, köztük a főváros Athénban, Thesszalonikiben és a tragikus vonatbalesethez közeli Lárisza városában is utcára vonultak emberek, hogy így tüntessenek a görög kormánnyal szemben – tudósít róla többek között a BBC.

Athénban a privát vasúttársaság, a Hellenic Train központja mellett tartottak demonstrációt. Mint az az alábbi képeken is látszik, a megmozdulás eleinte békés volt: a leginkább fiatalokból álló tüntetők néma, ülőtüntetést tartottak a vasúttársaság épülete mellett, miközben egy, „a mi halottaink, az ő profitjuk”feliratú transzparenst feszítettek ki.

A tüntetők azonban később összecsaptak a rendőrökkel is, amikor a tüntetők megpróbálták betörni az ablakát a vasúttársaság épületének.

A rendőrség tömegoszlató fegyvereket is bevetett, majd ezután a tüntetők egy része Athén központjába, a Szintagma térre vonult, ahol a görög ieidiseis.gr nevű lap szerint szintén történtek kisebb incidensek.

A tüntetők, akik egyrészt az áldozatok előtt próbálják leróni tiszteletüket, leginkább azt kifogásolják, hogy szerintük a kormány és a vasúttársaság nem tett meg mindent a szerencsétlenség elkerülése végett.

a vasúti szakszervezet szerint a biztonsági rendszerek már évek óta nem működnek rendesen, így csak idő kérdése volt, hogy egy ehhez hasonló katasztrófa történik.

A helyi larissanet.gr arról ír, hogy a szerdai tüntetések után csütörtökön ismét tüntetnek Láriszában, ahova az újbalos Sziriza ifjúsági szervezete békés ülődemonstrációt szervez, hogy virágokkal és gyertyákkal emlékezzenek az ártatlan áldozatokra, míg az ieidiseis.gr lap arról tájékoztat, hogy Thesszalonikiben és Athénban a szakszervezetek szerveznek újabb tüntetést.

Mint arról az Indexen is beszámoltunk, összesen 43 ember vesztette életét, miután Észak-Görögországban összeütközött két vonat: az Athénból Thesszalonikibe tartó személyvonat, illetve a Thesszalonikiből Láriszába tartó tehervonat. Az ütközés következtében több kocsi is kisiklott, és legalább három lángba borult. Az evakuálás az ütközés súlyossága miatt nagyon nehéz körülmények között zajlott.

Az eset miatt a közlekedési miniszter már lemondott, a kormány pedig azt ígérte: egy független vizsgálat deríti ki, mi okozhatta az emberéleteket követelő szerencsétlenséget. Eddig egy személyt, a láriszai pályaudvar állomásfőnökét vádolják gondatlanságból elkövetett emberöléssel. Utóbbiról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

(Borítókép: Tüntetők a Hellenic Train központja mellett 2023. március 1-jén. Fotó: Louisa Gouliamaki / AFP)

Rovatok