Index Vakbarát Hírportál

Putyin-ellenes felszabadító művelet lehetett a brjanszki támadás

2023. március 2., csütörtök 11:11

Az oroszok állításai szerint ukrán szabotőrök szivárogtak be az oroszországi Brjanszk régió határ menti területeire. A fegyveresek két faluban okoztak felhajtást, össze is csaptak az orosz gárdával. Ukrajna szerint csak provokáció zajlik, egyfata hamis zászlós hadművelet. A közösségi médiában azonban terjedni kezdett egy videó, amely mindenre választ adhat.

Beszivárogtak a brjanszki régió határ menti területére az ukrán szabotőrök, állítja az orosz média. Az orosz TASZSZ a biztonsági szolgálatok jelentését idézve azt írja: „ukrán szabotőrök csoportjai beszivárogtak két faluba, az egyikben túszul ejtették a helyi lakosokat. Az orosz gárda harcosai összecsapásba keveredtek a fegyveresekkel.”

A civilek között halottak és sebesültek is vannak. Hat túszról is beszámoltak.

Egyes források szerint egy ember meghalt, a sérültek között pedig egy tízéves gyermek is van.

Egy másik határ menti faluban, Szusanyiban dróntámadás történt. A túszejtés a RIA Novosztyi szerint Ljubecsane faluban történt, egy helyi üzletben.

Hivatalosan nem tudják megmondani, hány szabotőrről lehet szó, de több tucatra becsülik a számukat. Az FSZB azonban megerősítette, hogy igaz a hír, és közölték:

intézkedéseket tesznek az államhatárt megsértő fegyveres ukrán nacionalisták megsemmisítésére.

Ukrajnában eközben légiriadót rendeltek el a Brjanszkkal szomszédos régiókban.

Mégsem az ukránok voltak?

Eközben a közösségi oldalakon terjedni kezdett egy videó, amelyen két ember látható. A felvételen szereplő emberek azt állítják, hogy az Orosz Önkéntes Testület harcosai, akik azért jöttek a Brjanszki területre, hogy „felszabadítsák hazájukat a putyini zsarnokság alól”.

Az ukrán elnök egyik főtanácsadója is megszólalt az ügyben. Szerinte szándékos provokáció zajlik. Mihajlo Podoljak a Twitter közösségi oldalán azt írta, hogy „a történet az ukrán szabotázscsoportról az Oroszországi Föderációban klasszikus szándékos provokáció”. Hozzátette,

az Oroszországi Föderáció meg akarja ijeszteni a népét, hogy igazolja a másik ország elleni támadást és a növekvő szegénységet a háború első éve után.

Reagált Vlagyimir Putyin, szerinte az ukránok voltak

„Az ukrán szabotőrök által a brjanszki határvidéken elkövetett támadás terrorcselekmény” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön.

Ma újabb terrorcselekményt, újabb bűncselekményt követtek el, behatoltak a határvidékre és tüzet nyitottak a civilekre. Látták, hogy ez egy civil autó, látták, hogy civilek és gyerekek ülnek ott, egy közönséges Niva volt, tüzet nyitottak rájuk

– mondta az elnök.

(Borítókép: Oleksandr Rupeta / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok