Index Vakbarát Hírportál

Orosz önkéntesek indítottak háborút Oroszország ellen

2023. március 2., csütörtök 20:45

Az orosz önkéntesek egyik légiója megerősítette, hogy valóban ők hajtottak végre támadást Oroszország ellen a Brjanszki régióban. Cikkünkben bemutatjuk, kik is ezek az önkéntesek, és milyen szervezetekbe tömörülnek.

Nemrég beszámoltunk arról, hogy csütörtökön két határ menti falunál hajtottak végre támadást az oroszok ellen. Oroszország azt állította, hogy az ukránok voltak az elkövetők, de a jelek szerint valójában nem ők, hanem az ukrán oldalon harcoló orosz önkéntesek egyik légiója hajtotta végre az akciót.

Korábban is megjelentek olyan felvételek, amelyek alapján arra lehetett következtetni, hogy valóban ők követték el az akciót, majd az önkéntesek hivatalosan is magukra vállalták a támadást. A Telegram-oldalukon közzétett, videóval is kiegészített bejegyzésükben azt írták: 

Azért jöttünk a Brjanszki régióba, hogy megmutassuk honfitársainknak, van remény, és a szabad orosz nép fegyverrel a kezében küzdhet a rezsim ellen.

Hozzátették, az orosz „propagandisták” állításával szemben nem ejtettek túszul, és nem is öltek meg civileket. Azt ígérték, hogy a későbbiekben újabb felvételeket tesznek közzé az akcióról.

45 katona hajtotta végre a műveletet

Egy másik orosz Telegram-oldalnak nyilatkozott a támadás egyik résztvevője is, aki elmondta, mit is csináltak egész pontosan Brjanszkban.

45-en vettünk részt az akcióban. Odamentünk, felvételeket készítettünk, és rajtaütöttünk két BMP-n [páncélozott katonai járművek – a szerk]. Gyerekeket egyáltalán nem láttam. Egy orosz határőr viszont tényleg megsérült. Túszokat nem ejtettünk

– mondta

Több ezer orosz harcolhat Oroszország ellen 

Az ukrajnai oldalon harcoló orosz önkéntesekről kicsit részletesebben is írtunk már korábban az egyik korábbi cikkünkben is. Az alábbiakban részletesebben is felsoroljuk azokat az alakulatokat, amelyekhez az Oroszország ellen küzdő önkéntesek csatlakoztak. 

Az ukrán hadsereghez már a háború kezdete óta csatlakoztak állampolgárok. Hogy pontosan hányan vannak, nem lehet biztosan tudni. A saját bejelentéseik alapján

nagyjából pár ezer főre lehet becsülni az ukrán oldalon harcoló oroszok számát.

Ráadásul nem is egy katonai alakulatba tömörülnek az Oroszország ellen küzdő önkéntesek, hanem (legalább) háromba. Először az Orosz Szabadság Légióját hozták létre, amely már 2022 márciusában megalakult.

Ez az alakulat elsősorban a hadifogságba esés vagy dezertálás után átálló oroszokból áll. Jelképük a fehér-kék-fehér színű orosz zászló lett, amely általánosságban véve is a Putyin-rezsim ellenségeinek szimbóluma (korábban számos civil megmozduláson tűnt fel Oroszországban is).

Az alakulat hivatalosan az ukrán területvédelmi egységek alá tartozik. A Kyiv Post tavaly ősszel azt írta, hogy a légióhoz már több mint ötezer orosz jelentkezett. A mostani akciót azonban nem ez az egység követte el, hanem egy másik, náluk sokkal kisebb és sokkal radikálisabb alakulat.

Putyinnál is szélsőségesebbek a brjanszki támadás elkövetői 

A Orosz Önkéntes Hadtestet jóval később, 2022 augusztusában hozták létre. Ez az alakulat szintén az ukrán területvédelmi egységek alá tartozik, de az állománya teljesen máshonnan érkezett: ők nem hadifoglyok/dezertőrök, hanem Oroszországból távozott, zömében szélsőjobboldali emigránsok.

Az egység politikai irányultságát fémjelzi az is, hogy náluk feltűntek olyan szimbólumok is,

amelyeket a II. világháborúban a nácik oldalán küzdő, Vlaszov tábornok által irányított Orosz Felszabadító Hadsereg használt.

Ezek tehát olyan fegyveresek, akik (ha lehet), még Putyinnál is szélsőségesebb nacionalisták. Mint a Visegrad24 nevű híroldal írta nemrég: ők azért tartják árulónak Putyint, mert az orosz elnök nem etnikailag tisztán orosz államot akar létrehozni. Putyint azért akarják eltávolítani, mert azt szeretnék, ha Oroszországot ismét egy cár vezetné, méghozzá olyan személy, aki vérrokonságban van az Orosz Birodalom korábbi uralkodóival.

Nem tudni, hogy ebben a légióban nagyságrendileg hányan harcolnak. Vannak, akik azt feltételezik, hogy sokkal kevesebben lehetnek, mint az Orosz Szabadság Légiójának katonái (ami abból a szempontból logikusnak tűnik, hogy egy ideológiailag erősen behatárolt alakulatról van szó).

Oroszországban földalatti partizánok hoztak létre egy szervezetet 

Az említett két szervezet mellett még van egy harmadik, Putyin ellen küzdő alakulat, egy földalatti partizánmozgalom is, a Nemzeti Köztársasági Hadsereg is (NRA). Ez utóbbi szervezet volt az, amely felvállalta 2022 nyarán Putyin szövetségének, Alekszander Dugin filozófus lányának a meggyilkolását.

A legkevesebbet talán erről a szervezetről lehet tudni. A saját nyilatkozatuk szerint az ő céljuk az, hogy eltávolítsák Putyint, és végett vessenek „a szláv népek közti testvérháborúnak, az orosz katonák biztos és értelmetlen halálának”, és az egész Putyin-rezsimnek. 

A felsorolt három szervezet 2022. augusztus 31-én együttműködési nyilatkozatot is aláírt a Kijev-közeli Irpinyben. Megegyeztek, hogy létrehoznak egy közös politikai centrumot, amely mindhármuk tevékenységét összefogja. E politikai központ vezetője Ilja Ponomarjov Ukrajnában élő orosz emigráns politikus lett, aki 2007 és 2016 között volt az orosz törvényhozás tagja.

Megkezdődtek Putyin rezsimjének végórái, a front két oldaláról fogjuk felszámolni a rendszert

mondta a nyilatkozata aláírásakor Ponomarjov.

A háború fejleményeit csütörtökön is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép: A Freedom of Russia Legion orosz önkéntes katonája a kelet-ukrajnai Dolynában 2022. december 26-án. Fotó: Sameer Al-Doumy / AFP)

Rovatok