Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok szerint mégsem az oroszok állnak a különös betegség hátterében

2023. március 2., csütörtök 15:10

Az amerikai hatóságok nagyon valószínűtlennek tartják, hogy a Havanna-szindrómának nevezett rejtélyes betegséget egy ellenséges külföldi hatalom okozta.

2016 óta világszerte amerikai diplomaták számoltak be a tünetekről, ami felerősítette azokat a feltételezéseket, hogy Oroszország, Kína vagy más országok állhatnak a háttérben. Bár az Egyesült Államok most elvetette ezt az elméletet, más magyarázatot nem adtak. A jelenség a nevét Kuba fővárosáról kapta, ahol az első esetet észlelték − írja a BBC

Szerdán a Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának Hivatala (ODNI) nyilvánosságra hozott egy nem titkosított értékelést, amely hét kormányzati ügynökség véleményét tükrözi, amelyek több mint 1500 „rendellenes egészségügyi eseményt” vizsgáltak meg több mint 90 országban.

Az áldozatok között voltak hírszerző tisztek, katonai és külügyminisztériumi alkalmazottak, valamint olyan magas rangú kormányzati személyek munkatársai, mint Kamala Harris alelnök.

A hét ügynökség közül öt egyetértett abban, hogy „a rendelkezésre álló hírszerzési adatok következetesen ellene mutatnak annak, hogy az Egyesült Államok ellenfelei okozták volna a bejelentett incidenseket”, és hogy ez a magyarázat „nagyon valószínűtlen”.

A részt vevő ügynökségek értékelése azonban eltérő volt. A jelentés megjegyzi, hogy két ügynökség közepesen-nagyon, míg három mérsékelten bízik az értékelésben leírtakban.

A Havanna-szindróma által sújtott kormányzati dolgozók szédülésről, fejfájásról és intenzív, fájdalmas fülzúgásról számoltak be. Kubán kívül Genfből, Berlinből és máshonnan is jelentettek eseteket.

Az amerikai hírszerzőközösség által 2022 elején kiadott korábbi jelentés megállapította, hogy míg az esetek többségét természetes okokkal vagy stresszel lehetett magyarázni, több tucat eset megmagyarázhatatlan maradt, és hihetően valamilyen rejtett eszköz okozhatta.

Valósak a tünetek 

William Burns, a CIA igazgatója nyilatkozatában azt mondta, hogy az eredmények „nem kérdőjelezik meg azokat a tapasztalatokat és valós egészségügyi problémákat, amelyekről az amerikai kormányzat munkatársai és családtagjaik − köztük a CIA munkatársai − számoltak be hazánk szolgálata közben”.

A CBS által megszerzett belső feljegyzésben az amerikai védelmi minisztérium − amely nem vett részt a hét ügynökség által végzett értékelésben − szintén azt állította, hogy a Havanna-szindróma tünetei „valódiak és meggyőzők”.

Egy szerdai washingtoni sajtótájékoztatón Ned Price külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy 

egy ilyen értékelés az adott időpontban rendelkezésünkre álló legjobb információkon alapul,

hozzátéve, hogy minden új információt figyelembe fognak venni a betegségről szóló jövőbeli értékelésekben.

A közvélemény nyomásának engedve 2021-ben az amerikai törvényhozók elkezdtek olyan jogszabályokat elfogadni, amelyek célja a szindróma áldozatainak támogatása. A neurológiai támadásoktól sújtott amerikai áldozatok megsegítéséről szóló törvényt (HAVANA) Joe Biden elnök még az év októberében aláírta.

(Borítókép: Járókelő Havannában 2021. július 13-án. Fotó: Natalia Favre / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok