Index Vakbarát Hírportál

Élve mentettek ki egy huskyt a romok alól Törökországban

2023. március 2., csütörtök 11:35

Huszonhárom napot töltött élelem és víz nélkül a romok alatt Alex, a szibériai husky. A kiskutya a február 6-i pusztító földrengések után került csapdába Antakya városában. A mentésről videó is készült.

Csodával határos módon sikerült kimenteni a törmelékek alól élve egy husky kutyát Törökországban annak ellenére, hogy 23 napot töltött egy összeomlott kétszintes épület alatt élelem és víz nélkül – számolt be a Daily Mail.

Alexet a Hatay tartománybeli Antakya városában lévő mentőcsapatok húzták ki a romok közül, a közelben végzett kutatások közben ugyanis meghallották őt. Az önkéntesek egy kis lyukon keresztül látták az orrát, és két órába telt, mire kiszabadították.

A mentésről videófelvétel is készült, amin jól látható, hogy a csapat mindent megtesz Alex kiszabadítása érdekében. Annak ellenére, hogy ennyi időt töltött a romok alá temetve,

a barátságos kölyökkutya első dolga az volt, hogy boldogan megnyalta megmentője arcát.

A barna-fehér kutya megkönnyebbülten szemlélte környezetét, majd az egyik önkéntes ölében foglalt helyet. 

Kimerült volt, és lefogyott, ugyanakkor a török média jelentése szerint egészségügyileg minden rendben van vele. A mentés után Alexet kórházba szállították, és minden szükséges ellátást megkapott. 

Lovat emeltek ki a romok alól

Amint arról beszámoltunk, huszonegy nappal a törökországi pusztító földrengés után, Adiyaman városában egy lovat találtak élve a törmelékek fogságában. 

Hétfőn – három héttel azután, hogy egy katasztrofális rengés pusztított a térségben – 5,6-os erősségű földrengés rázta meg Törökország déli részét, aminek következtében néhány már megrongálódott épület összeomlott, és legalább egy ember meghalt.

Lapunk  kedden megírta, hogy a február 6-i földrengések halálos áldozatainak száma immáron meghaladta az 50 ezret Törökországban és Szíriában. A katasztrófavédelem vasárnapi adatai szerint Törökországban legkevesebb 44 374 ember vesztette életét a szerencsétlenségben, míg Szíriában 5951 halálesetet regisztráltak, így a halottak egyesített száma elérte az 50 235-öt. A sebesültek száma csak Törökországban több mint 115 ezer.

(Borítókép: Sameer Al-DOUMY / AFP)

Rovatok