Index Vakbarát Hírportál

Döntött az esküdtszék: bűnös a családja meggyilkolásával vádolt sztárügyvéd

2023. március 3., péntek 06:53

Az esküdtszék bűnösnek találta Alex Murdaugh ismert amerikai ügyvédet felesége és fia meggyilkolásában csütörtökön a hathetes tárgyalássorozatot követően.

A dél-karolinai jogász saját kérésre maga is a tanúk padjára ült, azt remélve, hogy sikerül meggyőznie az esküdteket ártatlanságáról a gyilkosságokban. Védője és az ügyész napokon keresztül tett fel számára keresztkérdéseket.

Vallomásában elismerte, hogy nem mondott igazat a nyomozás során a rendőrségnek tartózkodási helyével kapcsolatban a bűncselekmény elkövetése idején, amit gyógyszerfüggősége okozta mentális zavarral magyarázott.

A vallomásában azt is beismerte, hogy ügyvédként 9 millió dollárt csalt ki ügyfeleitől, illetve sikkasztott el a családi ügyvédi cégnél, ugyanakkor a gyilkosságok elkövetését tagadta.

Az ügyész érvelése szerint Murdaugh a gyilkosságokkal anyagi problémáiról akarta elterelni a figyelmet. A hathetes tárgyalássorozatot rendkívüli érdeklődés kísérte az Egyesült Államokban.

Az esküdtszék nem húzta sokáig az időt

Alex Murdaugh tanúvallomását egyes televíziócsatornák élő adásban közvetítették több napon keresztül, ami bepillantást engedett a védelem és vád jogi taktikájába. A tárgyalások során további 76 tanút hallgattak meg a védelem és vád indítványára és több száz bizonyítékot tártak az esküdtek elé.

Az esküdtszék az ügy összetettsége és a közvetlen bizonyítékok hiányának ellenére gyorsan egyetértésre jutott, a záróbeszédeket követően alig 3 órával később kimondta Alex Murdaugh bűnösségét. A dél-karolinai bíró helyi idő szerint péntek délelőttre tűzte ki az ítélethozatalt.

BREAKING: Jury finds Alex Murdaugh guilty of double murder. https://t.co/LZCGGhjDFL pic.twitter.com/J6tFqLJOzz

— ABC News (@ABC) March 3, 2023

Az 54 éves Alex Murdaughra a két gyilkosság elkövetéséért 60 év börtönbüntetés szabható ki feltételes szabadlábra helyezés esélye nélkül. A kettős gyilkosság 2021. június 7-én a Murdaugh család birtokán történt, a feleséget, Maggie Mardaught és Alex Murdaugh egyik fiát, Paul Murdaught lelőtték, írja az MTI.

(Borítókép: Bűnösnek találták  Alex Murdaugh amerikai ügyvédet  felesége és fia meggyilkolásában 2023. március 2-án. Fotó: Joshua Boucher / The State / Tribune News Service / Getty Images)

Rovatok