Index Vakbarát Hírportál

Eutanázia vetett véget az öt gyermekét megölő belga anya életének

2023. március 3., péntek 21:45

Tizenhat évvel a gyilkosságok után asszisztált öngyilkossággal vetett véget életének Genevieve Lhermitte belga nő.

Genevieve Lhermitte 2007. február 28-án ölte meg három és tizennégy év közötti gyerekeit – egy fiát és négy lányát –, miközben apjuk távol volt. Ezután megpróbálta kioltani a saját életét is, ez azonban nem sikerült, úgyhogy kihívta a mentőket.

A nőt 2008-ban ítélték életfogytiglani börtönre, 2019 óta pszichiátrián őrzik, végül az eutanáziát választotta. Genevieve Lhermitte ugyanazon a napon halt meg – február 28-án –, amikor 16 évvel ezelőtt végzett gyermekeivel.

A belga törvények lehetővé teszik, hogy eutanáziához, más néven asszisztált öngyilkossághoz folyamodjanak azok, akik olyan „elviselhetetlen” pszichológiai és/vagy fizikai kínoktól szenvednek, amikre nincs gyógymód. Annak, aki erre az elhatározásra jut, önként kell döntenie, úgy, hogy tisztában van a következményekkel, emellett pedig a döntését világosan és következetesen megindokolja.

Emilie Maroit pszichológus szerint Lhermitte valószínűleg a gyermekei felé tett szimbolikus gesztus miatt választotta a február 28-i dátumot – írja a BBC.

Rovatok