Index Vakbarát Hírportál

Litván politikus: Magyarország miatt nem lesz egyszerű Ukrajnának

2023. március 3., péntek 19:56

Andrius Kubilius litván európai parlamenti képviselő szerint Ukrajna Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozása szerencsés esetben 2029-ig végbe mehet, ez azonban nem lesz egyszerű folyamat, szerinte ugyanis többek között Magyarország ebben gátló tényező lehet. Úgy látja, a csatlakozás elengedhetetlen feltétele Oroszország háborús veresége és Putyin bukása.

A litván Andrius Kubilius Ukrajna egyik leghűségesebb barátja az Európai Parlamentben. Évek óta szisztematikusan kiállt amellett, hogy Ukrajna az EU és a NATO tagja legyen, még akkor is, amikor ezt csak néhány uniós tagállam támogatta.

Most úgy véli, Ukrajna csatlakozása ezekhez az intézményekhez aktuálissá vált, aminek van egy valószínűsíthető menetrendje is. Kubilius meglátása szerint, ha a tárgyalások ugyanolyan ütemben haladnak, mint amikor Litvánia, Lengyelország és más országok felvételt nyertek az EU-ba, akkor ez három-négy évet vehet igénybe, és további egy-két évbe telhet az összes megállapodás ratifikálása.

Kubilius szerint Ukrajna teljes jogú EU-tagsága már 2029 elején reális (bár elismeri, hogy ez optimista forgatókönyv), és a képviselő arra számít, hogy Ukrajna már 2024-ben a NATO-ban lesz.

Magyarország „speciális eset”

Azonban, mint elmondta, az EU-ban a döntést először az Európai Bizottság, majd az Európai Tanács hozza meg, vagyis az EU összes tagállamának vezetői. Kiemelte:

minden országnak van vétójoga, köztük Magyarországnak is,

ezért azonnal elismerte, nem lesz minden egyszerű. 

A volt litván miniszterelnök megfogalmazása szerint Európa korábban már elkövetett egy hibát, amikor éveken át nem kínált Ukrajnának egyértelmű utat az uniós tagság felé. Ukrajna 2022-ig szürke zónában volt, majd Putyin úgy döntött, hogy ez az ő területe. Hangsúlyozta, ilyesmi nem fordulhat elő még egyszer.

Kubilius úgy látja, a szkeptikusok máris változnak. Példaként hozott fel olyan nagy országokat, mint Németország vagy Franciaország, és Madridból is meglehetősen pozitív hangokat hallani szerinte.

Természetesen szkeptikusok továbbra is vannak – például Hollandia. Valamiért a dánoktól is azt halljuk, hogy vannak problémáik. És persze Magyarország egy speciális eset

– idézi az Euro Integration Andrius Kubilius szavait.

Ukrajna háborús győzelme fontos lépés

„Ami Putyint illeti, hangsúlyozom, hogy Ukrajna teljes és feltétel nélküli katonai győzelme azt eredményezné, hogy az orosz elnök nem maradhatna hatalmon. Bár az orosz társadalom támogatja a háborút, számomra ez nem jelenti azt, hogy ez a társadalom nem tud megváltozni“ – vélekedett Kubilius, aki szerint az orosz demokráciához az szükséges, hogy az oroszoknak búcsút kell venniük a birodalom helyreállításáról szóló álmaiktól.

Szerinte ennek az első lépése, hogy Ukrajna katonailag legyőzi Oroszországot, majd Putyint és Lavrovot nemzetközi bíróság elé kell állítani. Harmadszor pedig Ukrajnának be kell lépnie a NATO-ba, ami megmutatná az oroszoknak, hogy Ukrajna örökre eltűnik a szemük elől.

(Borítókép: Andrius Kubilius. Fotó: Ilmars Znotins / AFP)

Rovatok