Index Vakbarát Hírportál

Ez történt volna, ha az oroszok elfoglalják Kijevet

2023. március 3., péntek 12:01 | aznap frissítve

Az Ukrajinszka Pravda egy oknyomozó cikkben írt arról, hogy kik alakíthattak volna új kormányt Ukrajnában akkor, ha minden az oroszok terve szerint alakul, és Kijev napokon belül elesik.

Korábban már írt arról a külföldi sajtó, hogy az oroszok körülbelül három napon belül, február 26-án éjjelre el akarták foglalni Kijevet, az ezt követő napokban pedig megalakulhatott volna egy kollaboráns kormány Ukrajnában. Az Ukrajinszka Pravda szerint azonban az orosz haditerv valójában csak addig a pontig volt egyértelműen lefektetve, ameddig Kijev elfoglalásáról esett szó.

Ha bárki is azt hiszi, hogy az oroszoknak egyértelmű terve volt arra vonatkozóan, hogy ki kormányozna itt, az téved. Az elsődleges céljuk az volt, hogy a mi kormányunkat megdöntsék. A tervük szerint ennek a harmadik napon kellett megtörténnie [az invázió kezdete után], és utána a tizedik napon kell átvenniük az egész ország felett az irányítást. Annak viszont semmilyen jelentősége nem volt számukra, hogy kik lesznek azok, akik hatalomra kerülnek

– fejtette ki az ukrán lap egyik forrása, egy magas rangú hírszerzőtiszt.

A Pravda szerint az oroszok „A” terve jó eséllyel az oroszbarát ukrán oligarcha, Viktor Medvedcsuk lehetett volna.  Ezt látszik igazolni az is, hogy az ukránok szerint

Medvedcsukot már korábban felkészítették a bábkormány vezetésére.

 „Maga Medvedcsuk is úgy képzelte el, hogy az övé lesz a vezető szerep” – mondta az ukrán lap hírszerző forrása. Azt viszont az oroszok már nem fektették le előre, hogy az új kormányban az egyes miniszteri posztokat kik kapják majd.

Tudott róla, hogy támadni fognak 

A Pravda szerint Medvedcsuk nem sokkal az invázió előtt értesülhetett is arról, hogy támadás készül. 2022 januárjában ugyanis egy párttársa még azt mondta az akkor még házi őrizetben lévő, állandó megfigyelés alatt tartott politikusról: „Vitya [vagyis Viktor Medvedcsuk – a szerk.] gyakorlatilag szép lassan megőrül. Állandóan otthon ül, és ezek a korlátozások pszichológiailag meggyengítik őt, mert egyszerűen nincs mit csinálnia.”

Ehhez képest alig pár nappal később, január 25-én Medvedcsuk egy másik párttársa már azt mondta a Pravdának a politikusról:

Nem kételkedem abban, hogy Putyin támadni fog. Leginkább azért, mert már most látom, hogy Vitya már a medve bőrére iszik, és alig várja, hogy Kijevben találkozzon a lánya keresztapjával [aki nem más, mint Putyin – a szerk.].

A Pravda szerint Medvedcsuk az invázió előtti hetekben állandóan azt mondogatta a többi parlamenti képviselőnek, hogy Oroszország nem fog támadni, hogy az oroszok csak a kardjukat csörtetik. Február 23-án pedig minden találkozóját lemondta, arra hivatkozva, hogy dolga van. Február 24-én aztán a párttársai teljesen elvesztették vele az internetes kapcsolatot, és csak február 26-án sikerült elérniük.

A házi őrizetből megszökött Medvedcsuk ez idő alatt egy háromemeletes épületben lelt menedékre Kijevben, és csak áprilisban kapták el az ukránok, amikor álruhában el akart menekülni az országból. Azóta egy fogolycsere keretében kiadták az oroszoknak, jelenleg Moszkvában él, és tanácsokkal látja el a Kremlt. 

Volt egy másik forgatókönyv is

Az Ukrajinszka Pravda szerint a háború kezdete utáni napokban az oroszok is elvesztették a kapcsolatot Medvedcsukkal, és emiatt előálltak egy „B” tervvel.

Ennek részeként nem mást hoztak volna vissza Ukrajnába, mint a 2014-ben, a forradalom után eltávolított Viktor Janukovicsot. 

Zelenszkij stábjának tagjai azt mondták a Pravdának, hogy Janukovics már az előző években is jogi eljárásokat indított azért, hogy visszakerülhessen a hatalomba. 2014-ben ugyanis a parlament mondta, hogy Janukovicsot megfosztják a hatalomtól, és Janukovics azt próbálta elvitatni, hogy ez az eljárás jogszerű volt-e.

Az oroszok terve most az lehetett volna, hogy Viktor Janukovicsot visszaküldik Ukrajnába, és a volt elnök bejelenti, hogy ő a legitim államfő, és minden más, ami azóta történt, törvénytelen volt. Ehhez viszont szintén az kellett volna, hogy elfoglalják a fővárost, ami nem sikerült. Viktor Janukovicsot utoljára március 7-én látták Minszkben, azóta nincs hír arról, hogy hol tartózkodik.

A nyugati hírszerzők is tudtak ezekről a tervekről

A Pravda szerint a nyugati hírszerzések is tudtak a fenti forgatókönyvekről, és próbáltak is felkészülni ezekre az eshetőségekre. Mint írták, az amerikai hírszerzők már a háború kezdete előtt figyelmeztették az ukrán kormányt arra: lehet, hogy el kell hagyniuk az országot, és külföldről folytatni a kormányzást. 

A partnerek több csatornán keresztül figyelmeztettek minket, és azt mondták nekünk: »Srácok, lehet, hogy Lengyelországba kell költöznötök«

– idézte fel Zelenszkij elnök stábjának egyik tagja. Hozzátette azt is, hogy a lengyel főváros mellett még London is felmerült lehetséges helyszínként. 

A Reuters hírügynökség korábban a saját oknyomozó cikkében azt írta, hogy egy korábbi ukrán parlamenti képviselő és szállodatulajdonos, az 52 éves Oleg Carjov is az oroszok egyik lehetséges embere lett volna az ukrajnai bábkormány élén.

(Borítókép:  Ethan Swope / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok