Index Vakbarát Hírportál

Putyin háborúja rászabadította a poklot a külföldi oroszokra

2023. március 3., péntek 10:59

Az orosz–ukrán háború kirobbanása után megszaporodott a fajgyűlölet-bűncselekmények száma a Nagy-Britanniában tartózkodó orosz állampolgárokkal szemben, derül ki a Sky News oknyomozó cikkéből.

Az Egyesült Királyságban élő oroszok az elmúlt évben szinte folyamatosan ki voltak téve az erőszakos támadásoknak, fenyegetéseknek és vandalizmusnak. A híroldal beszámolója szerint az egyik nagy angliai rendőrségen az oroszellenes bűncselekmények száma

több mint kétszeresére nőtt az elmúlt évben 2021-hez képest.

Egy jótékonysági szervezet pedig kimutatta, hogy már az orosz gyermekek is áldozatokká váltak.

Egy szakértő arra figyelmeztetett, hogy a regisztrált bűncselekmények száma valószínűleg csak a „jéghegy csúcsa”, mivel szerinte sok bántalmazott nem is tesz feljelentést a rendőrségen. A szakértő úgy gondolja, hogy a külföldön tartózkodó oroszok addig nem számíthatnak változásra, amíg tart a háború.

A Sky News a cselekmények közül többet is kiemelt:

Mindennapossá váltak a fenyegetések, a gyerekeket sem kímélik

A sort még hosszasan lehetne folytatni, valakinek például az autóját rongálták meg. Az illető „bűne” az volt, hogy Oroszországból érkezett.

Alekszej Zimin orosz séf a Sky Newsnak elmondta, hogy londoni éttermét fenyegető telefonhívások érték, és az ukrajnai invázió első heteiben lemondták a foglalásokat.

Annak ellenére, hogy a háború ellenzője, a séf elárulta, hogy sokan „orosz disznónak” nevezték őt.

Ha nem zárod be az éttermedet, akkor mi fogjuk

– írták meg neki. Egy ízben pedig rendőrt kellett hívni az étteremhez, mert attól féltek, hogy a vandálok kárt tesznek a falakban és a berendezésben.

Zimin a háború kitörése óta mintegy 30 ezer fontot adományozott a Vöröskeresztnek az ukrán menekültek megsegítésére, de ez a britek egy részét egyáltalán nem érdekli.

Arra a kérdésre, hogy biztonságban érezné-e magát, ha visszatérne Oroszországba, Zimin így válaszolt: „Fogalmam sincs, több mint egy éve nem voltam Oroszországban. A legtöbb barátom más országokba menekült.”

Телекомпания НТВ закрыла программу «Готовим с Алексеем Зиминым» за антивоенные высказывания ведущего в соцсетях. pic.twitter.com/85NO2LLjBV

— Илья Пономарев / Ілля Пономарьов (@iponomarev) May 5, 2022

A Victim Support nevű jótékonysági szervezet szerint az ukrajnai háború első heteiben megnőtt az oroszellenes gyűlölet-bűncselekmények száma, ideértve az iskolákban történt „gyűlöletből fakadó zaklatásokat” is. Hozzátették, hogy az áldozatok egy része általános iskolás korú volt.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, pénteki, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép:  Háborúellenes graffiti a londoni orosz nagykövetség kapuján 2022. február 28-án. Fotó: Yui Mok / PA Images / Getty Images)

Rovatok