Index Vakbarát Hírportál

Nem sikerült megbuktatni a horvát miniszterelnököt

2023. március 3., péntek 20:01

Elbukott Horvátországban az ellenzék bizalmatlansági indítványa Andrej Plenkovics jobboldali kormányfő ellen − jelentette a HRT horvát közszolgálati televízió pénteken.

Az indítványt 56 képviselő támogatta, és 77 ellenezte. A kormányfő leváltásához 76 támogató szavazatra lett volna szükség a 151 fős parlamentben (szábor) − írta meg az MTI. 

A múlt pénteken megtartott maratoni vitában az ellenzék számos ügyben elmarasztalta a kormányfőt. Őt hibáztatták a sziszeki (Sisak) finomító bezárása, a földrengés utáni újjáépítés kudarca, az egészségügyi reform elmaradása és több korrupciós ügy miatt, amelyekben korábbi miniszterek is érintettek voltak.    

A kormány visszautasította a miniszterelnök felelősségét, a parlamenti vita során pedig az is kiderült, hogy a többség határozottan kiáll Plenkovics mellett

   

Andrej Plenkovics horvát kormányfő 2016-os hivatalba lépése óta először szavazott a parlament az elmozdításáról. Az elmúlt években az ellenzék sikertelenül próbálta meg visszahívni a kormány több miniszterét és a teljes kabinetet is.    

Az előterjesztést a Haza Mozgalom (Domovinski Pokret) nyújtotta be, amelynek sikerült összegyűjtenie a szükséges 33 aláírást az ellenzéki képviselők körében ahhoz, hogy a parlament napirendre vegye a bizalmatlansági indítványt.

Rovatok