Index Vakbarát Hírportál

Tízéves börtönbüntetést kapott a Nobel-békedíjas belorusz aktivista

2023. március 3., péntek 13:08

Egy minszki kerületi bíróság tíz év börtönre ítélte pénteken Alesz Bjaljacki emberi jogi aktivistát, a 2022-es Nobel-békedíj egyik kitüntetettjét.

Alesz Bjaljacki alapította 1996-ban a Vjaszna (magyarul Tavasz) nevű emberi jogi szervezetet, amely jogi és pénzügyi segítséget nyújtott a tüntetőknek a 2020-as belorusz zavargások idején. A minszki kerületi bíróság ezúttal 

demonstrációk finanszírozása és adócsalás miatt ítélte el az aktivistát.

Bjaljacki szerint politikai okokból üldözik.

Jogvédő csoportok szerint Belaruszban mintegy 1500 politikai fogoly van. Sokukat a 2020-as tüntetések leverése után tartóztatták le, amelyek azután törtek ki, hogy Aljakszandr Lukasenka ismét megnyerte az elnökválasztást. Az ellenzék szerint csalással szerzett újra mandátumot az államfő.

A bíróság a Vjaszna két képviselőjét, Valjancin Sztefanovicsot és Uladzimir Labkovicsot – akik Bjaljackival együtt vettek részt a tárgyaláson – kilenc, illetve hét évre ítélte el. Nekik egy büntetőtelepen kell letölteniük a kirótt büntetésüket.

A Belaruszon kívül tartózkodó Dmitrij Szalavjovot külön eljárásban nyolc év börtönre ítélték – tájékoztatott az MTI.

Bjaljacki már korábban is három évig raboskodott, majd 2014-ben szabadult. Olekszandra Matvijcsuk, az ukrán Állampolgári Jogok Központjának munkatársa a Nobel-békedíj átadásakor „rendkívül bátor embernek” nevezte kollégáját, aki a börtönben is folytatta harcát.

Rovatok