Index Vakbarát Hírportál

Kutyahúst tálalnak fel Észak-Korea egyik luxuséttermében

2023. március 3., péntek 13:05

Kim Dzsongun állítólag támogatta annak a luxusétteremnek a megnyitását Phenjan exkluzív negyedében, ahol kutyahúst tálalnak fel a vendégeknek. A feltételezések szerint az „egészségesebb táplálkozás” jegyében hozta meg döntését a Koreai Munkapárt főtitkára.

Úgy vélik, hogy az étterem és más hasonló, kutyahúst csemegeként kínáló éttermek megnyitása az állam azon törekvésének része, hogy javítsa az emberek étrendjét – miközben az országban sokan éheznek, írja a Daily Mirror. Az étterem akkor nyitotta meg kapuit, amikor Kim Dzsongun eldöntötte, hogy megvitatja az állam mezőgazdasági problémáit.

Mint korábban megírtuk, Észak-Korea az elmúlt évtizedek legsúlyosabb éhínségével néz szembe. A termést kiirtó természeti katasztrófák és az ukrajnai háborúval járó nehézségek miatt az éhínség rendkívül veszélyessé vált az elszigetelt országban. A hírek szerint egyre több észak-koreai küzd alultápláltsággal.

Dél-koreai szakértők becslése szerint Észak-Koreának most körülbelül egymillió tonna gabonára lenne szüksége sürgősen, ami éves szükségletének 20 százaléka. A hiány azután keletkezett, hogy a koronavírus-járvány megzavarta a mezőgazdaságot és a Kínából származó importot.

A legtöbb elemző szerint Észak-Korea mostani helyzete nem annyira katasztrofális, mint az 1990-es években, amikor több százezer ember halt meg az éhínségben, de egyesek szerint az élelmezési problémák a legsúlyosabbak azóta, hogy Kim Dzsongun 2011-ben hatalomra került.

Rovatok