Index Vakbarát Hírportál

Moszkva felfüggesztett egy Magyarországgal kötött megállapodást

2023. március 3., péntek 15:29

Szerződésszegés miatt nem léphetnek be Oroszországba vízummentesen a diplomata-útlevéllel rendelkező magyarok mindaddig, amíg Budapest nem tesz lépéseket az ügyben.

Az orosz kormány felfüggesztette a diplomata-útlevelekkel történő vízummentes utazásról szóló, Magyarországgal kötött megállapodást szerződésszegés miatt. Az erről szóló rendelet csütörtökön jelent meg – írja a TASZSZ.

A dokumentum szerint Magyarország egy 2001-es megállapodást sértett meg, és a felfüggesztés mindaddig érvvényben marad, amíg Budapest nem tesz lépéseket az ügyben.

Az eddigi megállapodás értelmében mindkét ország diplomata- vagy szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgárai 90 napig voltak jogosultak vízum nélkül a másik ország területére belépni, onnan kilépni, átutazni és ott tartózkodni.

A megállapodás határozatlan ideig érvényes, kivéve ha valamelyik fél úgy dönt, hogy felmondja, és erről diplomáciai úton tájékoztatja a másikat. Ezen túlmenően a dokumentum kimondja, hogy bármelyik fél részben vagy egészben felfüggesztheti a megállapodás érvényességét „nemzetbiztonsági, közrendi vagy közegészségügyi okokból”.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2016-ban. Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images)

 

Rovatok