Index Vakbarát Hírportál

Totális háborúra készülhet Vlagyimir Putyin, megtette az első lépéseket

2023. március 4., szombat 07:10

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken aláírta azt a rendeletet, amely új szabályokat ír elő a védelmi szerződéseket nem teljesítő vállalatok ellenőrzésének szigorítására. Az intézkedés a Kreml legújabb lépése a gazdaság militarizálása felé.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken aláírta azt a rendeletet, amely új szabályokat ír elő a védelmi szerződéseket nem teljesítő vállalatok ellenőrzésének szigorítására abban az esetben, ha hadiállapotot vezetnek be.

A rendelet értelmében az állam felhatalmazást kapna arra, hogy a hadiállapot idején a tulajdonosok és részvényesek jogainak felfüggesztésével átvegye azokat a cégeket, amelyek nem teljesítik a katonai szerződésekből eredő kötelezettségeiket. A rendelet szerint, amelyet a Bloomberg vett észre, kormányzati munkacsoportot kell létrehozni a fegyvergyártó cégek hadiállapot alatti működésével kapcsolatban.

A Kreml nyomása megerősödhet a háború elhúzódásával

A Kreml hadiállapotot rendelt el Ukrajna azon régióiban, amelyeket jelenleg a Krím kivételével az általa vezetett erők tartanak megszállva. A tisztviselők azt mondták, hogy jelenleg nem tervezik ennek szélesebb körű bevezetését.

Az orosz iparmágnások attól tartanak, hogy a Kreml nyomása megerősödik a háború elhúzódásával.

A tavalyi invázió kezdete után Oroszország olyan törvénymódosításokat erőltetett, amelyek széles körű jogköröket adtak a kormánynak, hogy szükség esetén ellenőrizze a vállalatok viselkedését, és előírja, hogy mit és milyen áron termeljenek. Ezt azonban még nem alkalmazták széles körben, a növekvő nyomás ellenére sem.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Contributor / Getty Images)

Rovatok