Index Vakbarát Hírportál

Egy orosz oligarcha szerint Vlagyimir Putyin egyre nagyobb bajban van

2023. március 4., szombat 13:56

Egy milliárdos szerint bajban van Oroszország gazdasága, ami ellentétes Vlagyimir Putyin elnök múlt heti értékelésével. Putyin ugyanis dicsérte az ország gazdaságának ellenálló képességét a nyugati szankciókkal szemben.

„Már jövőre elfogy Oroszország pénze, külföldi befektetőkre lesz szükségünk” – mondta Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha egy szibériai gazdasági konferencián csütörtökön.

A kormány becslése szerint Oroszország gazdasági teljesítménye tavaly 2,1 százalékkal esett vissza. 

A külföldi befektetőknek, különösen az oroszbarát országok befektetőinek nagy szerepük van a gazdaság helyreállításában

– mondta Gyeripaszka, aki a Szovjetunió szétesése után az alumíniumüzletben szerezte vagyonát. A Forbes az oligarcha jelenlegi nettó vagyonát valamivel kevesebb mint 3 milliárd dollárra becsüli.

Több milliárd hiányzik

A CNN emlékeztetett, a nyugati országok a háború kitörése óta több mint 11 300 szankciót jelentettek be, és mintegy 300 milliárd dollárt fagyasztottak be Oroszország devizatartalékaiból.

Habár Kína gazdasági mentőövet dobott a Kremlnek azzal, hogy orosz energiát vásárolt, Moszkvának még mindig pótolnia kell a szankciók miatt kieső bevételeket, nem utolsósorban az exportból származókat. 

A pénteken közzétett adatok szerint az Európai Unió Oroszországból származó importja tavaly február és december között 51 százalékkal csökkent.

Az EU a háború előtt Oroszország egyik fő kereskedelmi partnere volt, 2020-ban az orosz export 38 százaléka az unióba ment.

A CNN kiemelte, az orosz kormány bevételei 35 százalékkal zuhantak januárban az egy évvel korábbihoz képest, míg a kiadások 59 százalékkal ugrottak meg, ami mintegy 1761 milliárd rubel (8300 milliárd forintnyi) költségvetési hiányt eredményezett.

(Borítókép: Oleg Gyeripaszka Szentpéterváron 2022. június 17-én. Fotó: Maxim Shemetov / File Photo / Reuters)

Rovatok