Index Vakbarát Hírportál

Csodának tartják a járvány megszűnését, szabad az út a fellendülés előtt

2023. március 4., szombat 06:01

Miközben az FBI-igazgató is megerősítette, hogy vélhetően egy laboratóriumi baleset során szabadult ki a koronavírus egy vuhani laboratóriumból, Kínában „csodaként” ünneplik a járvány eltűnését.

Hongkong az egyik utolsó olyan nemzetközi nagyváros, ahol több mint két és fél év után végül megszüntették a kötelező maszkviselést. A rendelet megszegőjét 5000 helyi dollárral, több mint 220 ezer forinttal büntették. Az előírás 2020. július 15-én lépett életbe először a tömegközlekedésben, majd két héttel később kiterjesztették a zárt és közterületekre egyaránt.

Hongkongban azonban a helyiek túlnyomó többsége már hónapokkal korábban – a járványról szóló első riasztó hírek terjedése idején – maszkot kezdett el viselni. Nagyjából három éve a különleges státuszú városállamban már megindult a pánikvásárlás, aminek következtében egyes cikkek hamar eltűntek a boltokból.

„Visszatérünk a normális kerékvágásba” – jelentette be most John Lee, Hongkong közigazgatási vezetője, történetesen egy korábbi rendőr.

Az ázsiai pénzügyi központ már korábban mindent megtett az üzleti látogatók és a turisták visszacsalogatása érdekében – emlékeztetett a CNN. Hongkong az elmúlt hónapokban több más korlátozást is visszavont – mindenekelőtt a nemzetközi utasforgalom minden érkezőjére vonatkozó kötelező karantént.

Minden járványügyi korlátozást feloldottunk

– jelentette be a maszkviselés feloldásával egyidejűleg Lo Mau-csung egészségügyi államtitkár.

A járvány idején Hongkong viselte a világ legszigorúbb járványügyi politikáját alkalmazó térség egyáltalán nem irigylésre méltó címét. Egyes időszakokban akár 21 napra is elszigetelhették az embereket egy szállodai szobában, látogatók nélkül, zárt ablakokkal.

A járvány megszűnése maga a „csoda”

A világjárvány Kínában véget ért – idézte a South China Morning Post a minap az ország Covid–19 szakértői csoportjának vezetőjét, aki „döntő győzelemként” értékelte az erőfeszítéseket néhány nappal azután, hogy az ország vezetői „csodának” nevezték a járvány iránti zéró tolerancia politika hatálytalanítását.

„A világjárvány még mindig létezik, a fertőzés még mindig veszélyes, de elmondhatjuk, hogy hazánk jelentős és döntő győzelmet aratott a Covid–19-világjárvány megelőzése és megfékezése terén” – jelentette ki Liang Van-nian.

„Népes országként jó példával jártunk elöl a világjárványból való sikeres kilábalásban” – mondta a szakértő.

Egy héttel korábban a Politikai Bizottság – a politbüró, a Kínai Kommunista Párt legfőbb döntéshozó testülete – szintén úgy ítélte meg, hogy „döntő győzelmet” arattak a járvány felett. A Hszi Csin-ping elnök által vezetett ülésen a tagok „csodának” nevezték a vírussal való együttélést.

Liang szerint egyébként Kína politikai rendszerének fölénye, népének ereje és professzionális közegészségügyi rendszere volt az a néhány tényező, amely „döntő szerepet játszott” a betegség elleni küzdelem megnyerésében.

Kína csaknem három év elteltével tér vissza a normális kerékvágásba. Ez alatt az idő alatt szigorú járványellenes korlátozásokkal, tömeges tesztekkel, karanténnal, zárlatokkal és határellenőrzésekkel járt a „Covid iránti zéró tolerancia politikája”, amely egyrészt ártott a gazdaságnak, másfelől társadalmi elégedetlenséget szült. 

Liang azonban óvatosságra is intett. Létfontosságú, hogy továbbra is éberen figyeljük a vírusmutációkat – mondta pekingi sajtótájékoztatóján. Február derekán egyébként húszezer koronavírus-fertőzött feküdt a kínai kórházakban.

Vuhani laboratóriumból szabadult el

Valószínűleg egy vuhani, laboratóriumi „szivárgás” során szabadult ki a koronavírus – jelentette ki az FBI igazgatója.

„A Szövetségi Nyomozó Iroda már jó ideje úgy értékeli, hogy a világjárvány eredete nagy valószínűséggel egy feltételezett vuhani laboratóriumi incidens” – mondta Christopher Wray egy interjúban. „Egy, a kínai kormány által ellenőrzött laboratóriumból származó potenciális szivárgásról beszélünk” – közölte a Fox News vendégeként.

Felrótta, hogy a kínai vezetés mindent megtett a történtek leplezésére, de ez „senkinek sem jó”. A pekingi kormány megkísérelte akadályozni a koronavírus eredetével kapcsolatos nyomozati munkát – állította Wray.

Szavai szerint az FBI-nak vannak olyan szakemberei, akik „a biológiai fenyegetések veszélyeire összpontosítanak”. Ezek közé tartoznak az új vírusok, köztük a Covid–19.

Aggasztó lenne, ha ezek rossz kezekbe: egy ellenséges nemzetállam, egy terrorista, egy bűnöző kezébe kerülnének

– figyelmeztetett az FBI igazgatója. Wray megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy az amerikai energiaügyi minisztérium nemrég szintén úgy értékelte: a koronavírus-járványt valószínűleg egy véletlen kínai laboratóriumi szivárgás okozta.

(Borítókép:  Kevin Frayer / Getty Images)

Rovatok