Index Vakbarát Hírportál

Tűz volt egy jakartai üzemanyagraktárban, gyerekek is vannak az áldozatok között

2023. március 4., szombat 17:21

Három embert még mindig eltűntként tartanak nyilván a Pertamina állami energiaipari vállalat észak-jakartai Plumpang raktárában péntek éjjel keletkezett tűz után. Az indonéz tisztviselők másnap „az ország összes üzemanyag-létesítményének és infrastruktúrájának” ellenőrzésére szólítottak fel.

Hatvan ember megsérült, sokan súlyosan megégtek, és több száz embert kellett evakuálni, aki a raktár közelében lévő lakónegyedekben él.

Nagyon erős szaggal kezdődött, olyan erős volt, hogy alig kaptunk levegőt. Aztán éppen elhagytuk ezt a területet, amikor hirtelen egy nagyon hangos robbanást hallottunk

– mondta egy szemtanú.

Indonézia alelnöke, Ma’ruf Amin szombaton ellátogatott a helyszínre, és megerősítette, hogy 17 ember meghalt, és további 60 megsérült a robbanásban és a tűzben. Azt javasolta, hogy a raktárat távolabb kell helyezni a lakónegyedektől – írja a The Guardian.

Az országos rendőrfőnök, Listyo Sigit, aki szintén a helyszínen beszélt, azt mondta, hogy legalább három embert még mindig eltűntként tartanak számon. Magas rangú tisztviselők a tűz okának kivizsgálását és az ország energetikai létesítményeinek ellenőrzését sürgették, miután a közelmúltban több tűzeset is történt.

A péntek esti felvételeken emberek sikoltozva menekültek a szűk utakon keresztül, miközben pokoli tűz világította be mögöttük az eget. Észak-Jakarta égboltján tűzgolyó látszott, a háttérben szirénák bőgése hallatszott.

A hadsereg és a Pertamina közölte, hogy vizsgálják a tragédia okát. A jakartai tűzoltóság és mentőszolgálat vezetője, Satriadi Gunawan elmondta, hogy a tűzoltók először egy csőtörésről kaptak jelentést a raktárban.

Az olaj- és gázipari vállalat vezérigazgatója, Nicke Widyawati azt mondta, hogy az ország üzemanyag-ellátása nem szenvedett fennakadást. Heru Budi Hartono, Jakarta megbízott kormányzója azt mondta, hogy a kormány fogja fizetni a sérültek kezelését, akik közül sokan szombaton is kórházban maradtak.

Az észak-jakartai Vöröskereszt közölte, hogy 342 embert evakuáltak, és négy sátrat állítottak fel a kitelepítettek számára.

Korábban is volt már probléma

2021-ben tűz ütött ki a nyugat-jávai Balongan finomítóban, amely szintén a Pertamina tulajdonában van, és Indonézia egyik legnagyobb ilyen létesítménye. Ugyanebben a lerakatban 2009-ben és 2014-ben is voltak tüzek, amikor a lángok 40 közeli házra is átterjedtek. Egyik esetben sem jelentettek áldozatokat.

Erick Thohir, az állami vállalatok minisztere pénteken késő este egy Instagram-bejegyzésben közölte: „Utasítottam a Pertaminát, hogy azonnal vizsgálja ki ezt az esetet, és most az emberek megsegítésére összpontosítunk. A jövőben operatív értékelésnek kell történnie.”

A tüzet követő reggelen a Pertamina létesítményének szögesdrótkerítésénél álló házak kiégtek és megfeketedtek, autók sora égett ki. Egy gyermek állt a romok közepén, és a felperzselt helyszínt szemlélte, miközben a mentőszolgálat munkatársai egy hullazsákban evakuálták az egyik halottat.

Rovatok