Index Vakbarát Hírportál

Öt légitársaság perelte be a holland kormányt

2023. március 4., szombat 09:13

Öt légitársaság perelte be a holland kormányt az amszterdami Schiphol repülőtér járatritkításra vonatkozó tervei miatt. A holland kormány a zaj- és környezetszennyezésre hivatkozva csökkentené induló járatait Európa harmadik legforgalmasabb repteréről. Válaszul számos légitársaság – a KLM, az Easyjet, a Delta, a Tui és a Corenden – tiltakozik, szerintük a tervek sértik az uniós és a nemzetközi jogot.

Hollandia úgy tervezi, éves szinten 500 ezerről 440 ezerre csökkentené az induló járatok számát – közölte a BBC.

A kormány úgy fogalmazott: a zajszennyezés elleni küzdelmet helyezi előtérbe, és egyensúlyt akar teremteni a nagy repülőterek gazdasági előnyei és az egészséges lakókörnyezet között.

Az adatok alapján ugyanis a légi közlekedés a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 2,4 százalékáért felelős. Ezek a gázok felmelegítik a légkört, hozzájárulva a globális felmelegedéshez és az éghajlatváltozáshoz.

PÉNTEKEN A KLM LÉGITÁRSASÁG BEJELENTETTE, HOGY NÉGY MÁSIK LÉGITÁRSASÁGGAL EGYÜTT PERT INDÍT A KORMÁNY TERVEI ELLEN.

A társaságok közleményükben azt írták: bíznak abban, hogy úgy tudják csökkenteni a zajszintet és a szén-dioxid-kibocsátást, hogy közben fenn tudják tartani a Schipholról induló és az oda érkező több millió utas és több tonna áru akadálymentes szállítását.

Egyre nagyobb gond a környezetszennyezés

A légi közlekedési ágazat világszerte küzd a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével, számos kezdeményezés indult a zöldebb üzemanyagok fejlesztésére.

„A légi közlekedési iparág a nulla nettó CO2-kibocsátás elérését tűzte ki célul. Ezt elsősorban a fenntartható repülőgép-üzemanyagok és az új technológiák révén érhetik el. A járatszámok csökkentése azonban nem jelent valódi megoldást”

– mondta a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szóvivője a BBC Newsnak.

A múlt héten a Royal Society tudósai arra figyelmeztettek, hogy az éghajlatbarát repülés továbbra is elérhetetlen, mivel jelenleg nincs alternatívája a repülőgép-üzemanyagnak. A repülések iránti kereslet viszont várhatóan nőni, fog annak ellenére, hogy a globális felmelegedés egyre nagyobb veszélyt jelent a bolygónkra.

Egyes környezetvédők szerint különböző adókat kéne kivetni a repülésre, ezzel lehetne visszaszorítani az utasok számát.

Rovatok