Index Vakbarát Hírportál

Több mint háromezer modelljét hívja vissza a Tesla

2023. március 4., szombat 16:53

A Tesla közölte, hogy visszahív 3470 darab 2022–2023-as Model Y járművet az Egyesült Államokban, mert a második üléssor háttámlájának kereteit rögzítő csavarok nem voltak biztonságosan meghúzva a szombaton nyilvánosságra hozott bejelentés szerint.

A National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) szerint az üléskeret meglazult csavarja csökkentheti a biztonságiöv-rendszer teljesítményét, ami növeli a sérülések kockázatát ütközés közben.

A Tesla közölte az NHTSA-val, hogy december óta öt olyan garanciális igényt azonosított, amely összefügghet ezekkel a feltételekkel. A cégnek nincs tudomása olyan sérülésekről vagy halálesetekről, amelyek az említett problémával hozhatók összefüggésbe.

A Tesla megvizsgálja a második sor vezető- és utasoldali üléstámláinak kereteit, az alsó üléskeretekhez rögzítő csavarokat, és szükség esetén az előírásoknak megfelelően meghúzza azokat – írja a Reuters.

Decemberben a Tesla egyik beszállítója jobb folyamat-ellenőrzést, valamint jobb képzést és felügyeletet vezetett be annak érdekében, hogy a csavarokat az előírásoknak megfelelően meghúzzák – közölte az autógyártó.

Korábban is volt már hasonlóra példa

A Tesla az önvezető rendszer hiányossága miatt nemrég százezernél is több autót  hívott vissza. A cég mintegy 362 ezer autó esetében döntött így.

A sofőrtámogató rendszer nem felel meg a közlekedésbiztonsági jogszabálynak, és baleseteket okozhat – jelezte az amerikai Országos Autópálya Közlekedésbiztonsági Hivatal (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA).

A hatóság álláspontja, hogy a szoftver megengedi, hogy az általa navigált jármű átlépje a sebességhatárt, valamint törvénytelen vagy kiszámíthatatlan módon hajtson be kereszteződésekbe, megnövelve az ütközés kockázatát.

Fizetős lesz Magyarországon a Tesla autóinak létrehozott töltő

Jövő csütörtöktől, vagyis március 9-től fizetős lesz Magyarországon a Tesla autói számára létrehozott Supercharger töltők használata. A Supercharger töltési díjak töltőhelyenként eltérhetnek, mindemellett érkezik az úgynevezett üresjárati díj is.

Ezt abban az esetben számolják fel, ha egy Tesla úgy foglalja el valamelyik töltőoszlopot, hogy közben a Supercharger-állomás már legalább 50 százalékig megtelt, a töltés pedig már öt perce befejeződött.

(Borítókép: Patrick Pleul / Pool / REUTERS / File Photo)

Rovatok