Index Vakbarát Hírportál

Íme a válasz az egyik legnagyobb kérdésre, így vágják a hajukat az űrben az űrhajósok

2023. március 5., vasárnap 17:03

Rengeteg érdekes kérdést vet fel a világűr, ahogyan a földön egyszerűnek tűnő tevékenységek megoldása is érdekes az űrben. A kínai űrállomáson jelenleg három űrhajós tartózkodik, Fej Csünlung, Csang Lu és Teng Csingming, akik megmutatják, milyen az életük a mikrogravitációban.

A Sencsou–15 három taikonautája (a taikonauta szó alatt értjük a kínai űrhajósokat, az amerikaiakat asztronautának, míg az oroszokat kozmonautának hívják – a szerk.) az űrállomáson jelenleg hat hónapos missziójukat teljesíti, ami novemberben kezdődött. Ez idő alatt kisebb karbantartási munkákat végeznek az állomáson.

De nemcsak az állomást kell „rendben tartaniuk”, hanem saját magukat is, azonban az űrben a tisztálkodás nem könnyű. Ennek oka, hogy az „elkalandozó” vízcseppek, hajszálak tönkretehetik a berendezéseket, így különös figyelemmel kell lenni a feltakarításukra.

Emiatt többféle speciális eszközt használnak az űrhajósok. A hajvágást például egy porszívószerű berendezés segítségével oldják meg, amelyet a kínai űrhajósokon kívül az ISS-en is alkalmaznak, bár a Kanadai Űrügynökség által közzétett korábbi videók tanúsága szerint az utóbbi esetben a szívócsövet eleve a hajnyíróhoz rögzítik – írja a Rakéta.

A Tienkung űrállomás legénysége a hajvágást kínai hagyományok miatt időzítette a február 21-ei időpontra, ekkor tartották ugyanis a Lungtajtou Fesztivált, amellyel a tavasz kezdetét ünneplik. A hajvágást pedig meg is örökítették.

A hiedelmek szerint szerencsét hoz, ha valaki ilyenkor vágat hajat, a tradíciókat pedig az űrben is követik a taikonauták.

Rovatok