Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 600 ezer eurós piramisjátékot lepleztek le

2023. március 5., vasárnap 18:50

Huszonkilenc embert – közöttük tizenhárom külföldit – helyezett előzetes letartóztatásba az egyiptomi ügyészség egy internetes kriptovalutás csalásban való részvétel vádjával: 580 ezer eurónyi (219,6 millió forint) összeget zsebeltek be egyiptomiak ezreinek megtévesztésével.

Az ügyészség szombati közleménye szerint, amelyet az MTI idézett, a HoggPool nevű internetes oldal nagy hasznot ígért az ügyfeleinek, akiket csalárd módon toborzott. 

Egy szoftvert adtak el az embereknek, és azt ígérték nekik, hogy 4000 egyiptomi font befektetéssel 30 ezer, 100 ezer fontos befektetéssel pedig 1 millió fontot nyernek

– mondta szombaton az egyik legnézettebb talkshow műsorvezetője.

Az augusztusban indított HoggPool februárig fizetett az ügyfeleknek, majd hirtelen bezárt, és eltűnt a pénzzel – írta az al-Ahrám című állami napilap, amely piramisjátéknak minősítette a csalást. A lap szerint egyiptomiak ezrei adták megtakarított pénzük egy részét a vonzónak tűnő befektetésbe, a hivatalosnál jóval magasabb dollárátváltási árfolyam csábításában.

A belügyminisztérium szerint a gyanúsítottakat – tizenhat egyiptomit és tizenhárom külföldit, ugyanannak a meg nem nevezett országnak az állampolgárait – őrizetbe vették,

95 mobiltelefont, 3367 SIM-kártyát és 41 külföldi bankkártyát lefoglaltak,

miután az elkövetők Riot néven új oldal indítására készültek.

A 105 millió egyiptomi jelenleg az ország egyik legsúlyosabb gazdasági válságát éli. Egy év alatt az egyiptomi font értéke a felére csökkent a dollárhoz viszonyítva, az infláció pedig januárban 26,5 százalék volt.

Rovatok