Index Vakbarát Hírportál

Többen megsebesültek egy anarchista tüntetésen

2023. március 5., vasárnap 15:49

A bebörtönzött anarchista vezető, Alfredo Cospito támogatására szervezett torinói tüntetés szombat este erőszakba és vandalizmusba torkollott, a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a zavargások feloszlatására.

A tüntetés incidensek nélkül kezdődött az észak-olasz város történelmi központjában, a Piazza Solferino téren, de erőszakba torkollott, amikor több száz tüntető kezdett vonulni az utcákon.

A tüntetők azért vonultak utcára, hogy  jobb fogvatartási körülményeket követeljenek Alfredo Cospitónak, aki több mint négy hónapja éhségsztrájkol, miközben 41 éves börtönbüntetését tölti. A börtönorvos szerint az utóbbi időben maximum egy kis cukrot fogad el az 55 éves elítélt, akinek így az egészségi állapota kritikus.

Ha Alfredo meghal, ezeknek a gyáváknak és gyilkosoknak meg kell fizetniük a tetteikért 

– mondta a veterán anarchista, Pasquale Valitutti a tömegnek.

A tüntetők kukákból építettek barikádokat, miközben palackokkal és füstbombákkal dobálták a rendőröket, betörték az autók szélvédőjét, és felgyújtották a szemeteskukákat – írja az Euronews.

Két rendőr megsérült, 34 tüntetőt őrizetbe vettek, és több mint 150-et igazoltattak – közölte a RAI állami műsorszolgáltató. Az olaszok mellett a jelentések szerint Franciaországból, Németországból, Görögországból és Spanyolországból is érkeztek tüntetők.

A falakra graffitiüzeneteket írtak Carlo Nordio olasz igazságügyi miniszter ellen, aki a múlt hónapban elutasította Cospito fellebbezését, ezt a döntést végül a legfelsőbb bíróság is támogatta.

A rendőrök végül könnygázzal és vízágyúval oszlatták fel a tömeget.

Rovatok