Index Vakbarát Hírportál

Modern rabszolgaság: a bántalmazott bevándorlók miatt bírálják a brit kormányt

2023. március 6., hétfő 06:12

Több jogvédő szervezet képviselői és konzervatív politikusok is bírálják a brit kormányt azért, mert az illetékesek továbbítják, és új elbírálás alá helyezik a bevándorlási státuszt akkor, ha valamelyik bevándorlót bántalmazás, erőszak éri, és erről bejelentést tesz a hatóságoknál.

A brit belügyminisztérium jelentése szerint 2020 és 2022 között az Egyesült Királyság rendőrsége 2546 olyan bűncselekményről számolt be, melyek áldozatai komoly megrázkódtatásokon mentek keresztül. Közülük 67-en olyan gyermekek, akik szexuális kizsákmányolás áldozatai voltak. Tizenegy személyt házi szolgaságra kényszerítettek, 20-an kényszerházasság, 601-en embercsempészet, 749-en pedig modern rabszolgaság áldozatai voltak. A beszámoló szerint 51 emberrel szemben szexuális kizsákmányolás történt.

A nők és a kiszolgáltatott emberek, gyermekek jogaiért harcoló szervezetek szerint 

a politika elriasztja a bűncselekmények áldozatait attól, hogy segítséget kérjenek,

az pedig, hogy nem történik komolyabb előrelépés a megelőzésben, felbátorítja a támadókat.

Életfogytiglanra ítéltek egy rendőrt, aki sorozatosan erőszakolt nőket

Februárban életfogytiglani börtönbüntetést kapott egy londoni rendőr, David Carrick, aki az Egyesült Királyság történetének egyik legsúlyosabb szexuális bűnelkövetője: összesen 48 rendbeli nemi erőszak miatt állították bíróság elé. Carrick január közepén bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt.

Carrick számos alkalommal visszaélt azzal, hogy a rendőrség állományában szolgált. Ezt nemcsak áldozatai megkörnyékezésekor használta ki, de megfélemlítéseik során is. Áldozatait megfigyelte, állandóan ellenőrizte őket, hol vannak, hová mennek. Volt olyan áldozata is, akit rendszeres szexuális megaláztatások mellett fogva tartott. A nőkkel többnyire randiapplikációkon keresztül lépett kapcsolatba. A rendőrkollégák szimplán „állatnak” nevezték Carricket.

Kétszeres áldozatok

Egy magas rangú konzervatív képviselő azt mondta, hogy az áldozatokat a rendőrség a súlyos bűncselekmények bejelentésével „kétszeres áldozattá” tette, és a családon belüli bántalmazásokért felelős biztos szerint ez a gyakorlat fokozott veszélybe sodorja őket – írja a The Guardian.

A Metropolitan Police a legtöbb bűncselekmény áldozatát a bevándorlási hatóságokhoz irányította, szám szerint 460 személyt. Az Egyesült Királyság második legnagyobb rendőrsége, a Police Scotland 207 ember esetében járt el ugyanígy.

A lap megjegyzi, hogy 2020 és 2022 között legalább 423 családon belüli bántalmazás áldozatát – feltehetően túlnyomórészt nőt – jelentették a Belügyminisztérium bevándorlási rendészeti osztályán.

Sok esetben visszaéltek a bevándorlók kiszolgáltatottságával

A nyugat-londoni székhelyű Southall Black Sisters elmondása szerint az általuk ismert esetek között volt egy nő, aki azért szökött meg Nigériából, mert meg akarták csonkítani a nemi szervét. Félelmében az egyik rokonához költözött az Egyesült Királyságba, ahol aztán fogva tartották egy házban. Idővel egyre kilátástalanabb helyzetbe került, mert lejárt a vízuma, folyamatosan bántalmazták, nem engedték ki a lakásból. 

Nem merte kihívni a rendőrséget, mert attól tartott, hogy kitoloncolják.

Végül kapott segítséget, és megmenekült fogvatartóitól.

Egy másik, házastársi vízummal rendelkező nőt szintén az Egyesült Királyságban bántalmazott a férje, és megfélemlítette, hogy kitoloncolják, és elválasztják gyermekétől, ha kihívja a rendőrséget.

Egy másik belügyminisztériumi beszámolóból kiderült, hogy a rendőrség a családon belüli erőszak áldozataivá váló bevándorlók negyedét másik szervhez küldte végrehajtási papírokkal, ami azt jelenti, hogy az adott bűncselekmény bejelentését követően fontolóra vették a kitoloncolást.

A biztos szerint cselekednie kell a kormánynak

Nicole Jacobs, Anglia és Wales családon belüli bántalmazásokért felelős biztosa a következőket mondta: „Rendkívül megrázó látni azokat a statisztikákat, amelyek azt mutatják, hogy minden rendőrség megosztotta a bevándorlási tisztviselőkkel a családon belüli erőszakot elszenvedő bevándorlók adatait.

A biztos szerint ez veszélybe sodorja az áldozatokat, és arra kényszeríti őket, hogy vagy a bántalmazókkal maradjanak, vagy a nélkülözést válasszák, vagy eltűrjék a kitoloncolás viszontagságait. Hozzátette: az államnak minél előbb közbe kell avatkoznia, mert ha nem tesz lépéseket, azzal elismeri, hogy asszisztál a folyamatokhoz.

Több jogvédő szervezet mellett konzervatív politikusok is bírálják a brit kormányt a történtek miatt. Egyikük, Sir Bob Neill sajnálatosnak tartja, hogy a kormány nem volt hajlandó foglalkozni az általa vezetett igazságügyi kiválasztási bizottság ajánlásával.

„Fennáll a veszélye annak, hogy ez a helyzet általánossá válik, és a bűncselekmények áldozatai nem fognak feljelentést tenni” – mondta a konzervatív politikus.

Nagyon helytelen a bevándorlási státuszt továbbadni, ha valaki erőszak, családon belüli bántalmazás, emberkereskedelem vagy bármilyen hasonló bűncselekmény áldozata lesz, és jelzi ezt. Ez kétszeresen is áldozattá teszi őket. Persze a bevándorlási jogsértés triviális a bűncselekményhez képest

– fogalmazott Bob Neill.

A brit belügyminisztérium szóvivője azt mondta: „Elkötelezettek vagyunk a családon belüli bántalmazás minden áldozatának támogatása mellett, bevándorlási státuszától függetlenül.”

Hozzátette: a rendőrség és a bevándorlási végrehajtás közötti adatmegosztási megállapodások áttekintését követően arra a következtetésre jutottak, hogy a „tűzfal” nem megfelelő megoldás, mivel az információmegosztás leállítása hatással lehet a bűnüldöző szervek azon képességére, hogy támogassák az áldozatokat.

Rovatok