Index Vakbarát Hírportál

A Vaslady nyerte meg a választást Észtországban

2023. március 6., hétfő 09:00

Kaja Kallas hivatalban lévő miniszterelnök jobbközép-liberális Reformpártja nyerte a vasárnap tartott parlamenti választásokat Észtországban.

Az MTI szerint a hétfőn hajnalban közzétett, 98 százalékos feldolgozottságú szavazati eredmények szerint a Reformpártra a választók 31,6 százaléka szavazott le. A második helyen a jobboldali Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) végzett, amely a voksok 16,1 százalékát gyűjtötte be.

A 45 éves Kaja Kallas úgy nyilatkozott, hogy az eredmény tükrében pártja erős pozícióból láthat neki a koalíciós tárgyalásoknak.

A választók azt szeretnék, hogy a Reformpárt vezesse a kormányt. Ennyi bizonyos

– mondta a hivatalban lévő kormányfő.

A Reformpárt választási programja alapján a miniszterelnök pártjának győzelme azt jelenti, hogy Tallinn folytatja az átállást a zöldenergiára, és továbbra is fogad menekülteket Ukrajnából. A párt a kampányban azt is ígérte, hogy a bruttó hazai össztermék (GDP) 3 százalékára emeli a védelmi kiadásokat, és csökkenti a vállalkozások adóterheit.

A miniszterelnök azt is jelezte, hogy az újonnan hivatalba lépő észt kormány továbbra is fenntarthatja az Oroszországra gyakorolt nyomást. „Be kell fektetnünk a biztonságunkba. Agresszív szomszédunk nem tűnt el és nem is fog eltűnni, úgyhogy ezzel foglalkoznunk kell” – jelentette ki Kaja Kallas. A kormányfő arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy a jelenlegi, hárompárti koalícióval tervezi-e folytatni a kormányzást.

A jelenlegi kormánykoalícióban részt vevő balközép Szociáldemokrata Párt 9,5 százalékos eredményt ért el, a jobboldali-konzervatív Haza (Isamaa) párt pedig a voksok 8,3 százalékát kapta. A balközép, ellenzéki Centrumpárt 14,7 százalékos eredményt ért el. Ezen kívül 13,5 százalékot kapott – és ezzel először jutott be a parlamentbe – az Észtország 200 (Eesti 200) nevű liberális párt. A választási részvétel 63,7 százalékos volt, és a választók 51 százaléka az interneten adta le szavazatát. 

A Reformpárt négy évvel ezelőtt 28,9 százalékos eredménnyel nyerte a választást, de akkor három másik párt kötött koalíciót, a szövetségük azonban a ciklus vége előtt összeomlott. Így 2021 óta Kaja Kallas Reformpártja vezeti az országot a szociáldemokratákkal és a Hazával közösen.

(Borítókép: Kaja Kallas. Fotó: Ludovic Marin / AFP)

Rovatok