Index Vakbarát Hírportál

A Külügyi Bizottság elnöke szerint örömmel fogadják Finnországban a kormánypárti delegációt

2023. március 6., hétfő 12:55

Nagy örömmel fogadnak bennünket – fogalmazott Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke, aki a finn és svéd NATO-csatlakozással kapcsolatos delegációt vezeti.

„Megértik a magyar parlamenti delegáció látogatásának a célját. Pénteken találkoztam a finn külügyi bizottság elnökével” – nyilatkozta az atv.hu-nak Németh Zsolt, aki így reagált arra, hogy a finn külügyi alelnök kifejezetten elutasító hangot ütött meg.

A portál beszámolója szerint Andreas Norlén svéd házelnök kedden fogadja a magyar parlamenti küldöttséget, amelynek tagjai Németh Zsolt, Hende Csaba, Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő.

A magyar képviselők a parlamenti szavazás előtt mennek egyeztetni a finn és a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása miatt. Ugyanakkor Erkki Tuomioja, a finn parlament Külügyi Bizottságának alelnöke úgy nyilatkozott a múlt héten, hogy „Finnországnak nincs miről tárgyalnia, nincs mit magyaráznia a magyar delegációnak”. A legfrissebb hírek szerint Németh Zsolt, a delegáció vezetője erre reagálva azt nyilatkozta, hogy

a napokban, pénteken találkoztam a finn külügyi bizottság elnökével, és ő azt mondta, nagy örömmel fogadnak bennünket, megértik a delegáció látogatásának a célját.

Németh Zsolt a múlt héten a Fidesz vezérszónokaként a svéd és finn NATO-csatlakozásról, illetve a finn és a svéd parlamenti találkozójuk céljáról a parlamenti vitában úgy fogalmazott: békepárti a magyar diplomácia, amely nem támogatja Putyint. Emellett azt is kifejtette, hogy Magyarország támogatása szilárd a svéd és a finn NATO-csatlakozást illetően.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője még a kormánypártok balatonfüredi frakcióülése utáni  sajtótájékoztatón jelentette be a látogatást. Elmondása szerint a frakcióülésen vita alakult ki a tagok között a svéd–finn NATO-csatlakozás ratifikációjáról, amit Orbán Viktor miniszterelnök egyébként támogat.

Novák Katalin is támogatja

Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar köztársasági elnök is kifejtette ezzel kapcsolatosan az álláspontját. Novák Katalin egyértelművé tette: „a jelenlegi helyzetben Svédország és Finnország NATO-csatlakozása indokolt”.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy ez egy könnyen eldönthető, technikai kérdés. Ez nem így van. Összetett döntésről van szó, súlyos következményekkel, így alaposan meg kell fontolni

– fogalmazott az államfő, majd hozzátette, hogy bízik az Országgyűlés mielőbbi bölcs döntésében.

Már napirenden a ratifikáció

Az Index is beszámolt arról, hogy múlt hét szerdán napirendre került az Országgyűlésben Finnország és Svédország NATO-tagságának ratifikációja, ám döntés nem született még, csupán a vita zajlott le a kérdésben.

kormánypárti érvek szerint ősszel azért nem került napirendre a kérdés, mert a parlament az Európai Bizottság irányába tett vállalásokkal összefüggő törvényhozással volt elfoglalva.

Arról, hogy katonai téren mit hozhatnak a svédek és a finnek a NATO-ba, itt írtunk részletesebben.

Rovatok