Index Vakbarát Hírportál

Németország függetlenné vált az orosz földgáztól

2023. március 6., hétfő 16:57

Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter hétfőn bejelentette, hogy Németország intézkedéseivel alig egy év alatt megteremtette azt a helyzetet, hogy kijelentheti: függetlenné váltak az orosz földgáztól.

A Zöldek politikusa a Berlin melletti Meseberg-kastélyban tartott kétnapos kihelyezett kormányülést követő sajtótájékoztatón felidézte: 2022 elején Németország még 55 százalékban orosz forrásból fedezte a földgázszükségletét.

Robert Habeck hozzátette: alig egy év elteltével ez a függőség teljesen megszűnt, legfeljebb a cseppfolyósított földgázt (LNG) fogadó külföldi terminálokról Németországba továbbított földgázban lehet némi orosz molekula. Elmondta azt is, hogy 

a német vállalatok már egyáltalán nem vásárolnak orosz gázt.

Az alkancellár szerint a váltást azért kellett végrehajtani, mert az Ukrajna ellen háborút indító Vlagyimir Putyin a kínálat mesterséges szűkítésével rákényszerítette erre az országot. Mint fogalmazott, az orosz szállítások elmaradása miatt súlyos gondoktól, ellátási nehézségektől kellett tartani, de mindezt sikerült elhárítani.

A függetlenség áldozatokkal jár

A német gazdasági miniszter elmondta: a válságot nem csupán új beszerzési források bevonásával és az infrastruktúra bővítésével, az ország első három LNG-termináljának felépítése révén sikerült elkerülni, hanem a háztartások és a vállalatok szolidaritása is kellett hozzá.

Habeck szerint a függetlenség árát mindenki megfizeti, ez mutatkozik meg a magas inflációban és az energia drágulásában is, de hozzátette, hogy 

a következő fűtési szezonra már nyugodtabban lehet készülni.

„A tárolók ugyanis az egy évvel korábbi 20 százalék körüli szinttel szemben 60 százalék körüli töltöttséggel zárják a telet, és lehetségesnek látszik, hogy újabb nagymértékű áremelkedés nélkül töltsék fel őket” – fejtette ki a miniszter, aki ismertette azt is, hogy a földgáz világpiaci ára megawattóránkénti 50 euróra, vagyis az Ukrajna elleni orosz háború előtti szintre süllyedt.

Nem lesznek ellátási problémák

A mintegy 23 milliárd köbméter kapacitású németországi földgáztárolók üzemeltetőinek szakmai szervezete (Initiative Energien Speichern – INES) már egy februári állásfoglalásában is jelezte, hogy a vezetékes orosz gáz kiesése ellenére egyre valószínűbb, hogy a következő télen sem lesznek ellátási gondok, és 

október elejére ismét sikerül elérni a 100 százalékos töltöttségi szintet.

Moszkva a háború kezdete óta fokozatosan visszafogta, majd beszüntette a Németországba irányuló exportot, annak ellenére hogy a háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett európai uniós büntetőintézkedések nem érintik a földgázkereskedelmet.

Az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat 1 vezeték augusztus végi leállításával 2022 szeptembere volt az első hónap az oroszországi import kezdete, 1972 óta, amikor nem érkezett Németországba földgáz közvetlenül Oroszországból.

Új források, terminálépítések

A kormányzati adatok szerint az orosz import kiesését sikerül ellensúlyozni a diverzifikációval, új beszerzési források bevonásával. 

Az első számú importpartner Norvégia lett, és felépítették az LNG fogadására alkalmas első három tengeri terminált.

Mind a három úgynevezett úszó terminál, amelyek legfőbb eleme egy különleges hajó, hivatalos elnevezéssel úszó tároló és visszagázosító szerelvény. Ezen a hajón alakítják gáz halmazállapotúvá a tartályhajókon érkező LNG-t, hogy betáplálhassák a szárazföldi vezetékrendszerbe.

A német kormány tervei szerint három tengerparti LNG-terminált is építenek majd. Ezek a beruházások legkorábban 2025-ben vagy 2026-ban készülhetnek el.

A szövetségi kormány 2022 tavaszán, röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás után határozta el az LNG-terminálok fejlesztését, hogy felszámolja Németország függőségét az orosz földgázimporttól.

(Borítókép: Robert Habeck 2023. március 6-án. Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters)

Rovatok