Index Vakbarát Hírportál

Az osztrák–magyar határon való gyorsabb átjutásról egyeztetett Szijjártó Péter

2023. március 6., hétfő 18:09

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a forgalom tudatos szervezésével kell biztosítani az osztrák–magyar határ gyors átjárhatóságát és a helyiek normális életkörülményeinek megőrzését.

A miniszter hétfőn a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében felidézte: az elmúlt napokban az osztrák–magyar határ több átkelőjén is korlátozni kezdték az átmenő forgalmat a burgenlandi oldalon, emiatt hétfőn telefonon egyeztetett Hans Peter Doskozillal, Burgenland tartományfőnökével. Hozzátette: a tartományfőnököt mindeddig konstruktív és korrekt embernek ismerte meg, és ebben a tekintetben a hétfői megbeszélésen sem csalódott.

Egyetértettünk abban, hogy a határkeresztező infrastruktúra kapcsán két szempontot egyszerre kell figyelembe venni:  vagyis úgy kell biztosítani a gyors átkelés lehetőségét minél több ponton, hogy az ne járjon a helyi közösségek életkörülményeinek drámai romlásával

– írta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte azt is: szakértői megbeszélések kezdődnek az ügyben, amelynek a végén javaslat készül arra, hogy a forgalom tudatos szervezésével „hogyan lesz biztosítható a határ gyors átjárhatósága és a helyiek normális életkörülményeinek megőrzése”.

Útépítés miatt vezették be a korlátozást

Sopron polgármestere, Farkas Ciprián múlt héten közösségi oldalán jelentette be, hogy levélben fordult Szijjártó Péterhez, ugyanis az ausztriai Somfalva polgármestere úgy korlátozná az Ágfalva–Somfalva közötti közúti átkelőhely forgalmát, hogy március 1-jétől a település útján útépítési munkát végeznek, ami alatt nem lehet átkelni a határátkelőhelyen.

Az építkezés befejezése után az út gyalogút lesz, amin csak kivételes esetben közlekedhetnek gépjárművek.

A soproni polgármester jelezte: úgy értesült, a Sopronkőhida–Szentmargitbánya közötti közúti határátkelőhely forgalmát is korlátozni kívánja az osztrák fél.

Farkas Ciprián a Szijjártó Péternek írt levelében kiemelte: ez a két átkelőhely biztosítja a Sopron–Klingenbach átkelő mellett az Ausztriában dolgozó magyaroknak, hogy elérjék munkahelyeiket. Jelezte: meggyőződése szerint az intézkedések sértik az Európai Unió alapszabadságát, a szabad mozgáshoz és szabad munkavállaláshoz való alapjogot.

Rovatok