Index Vakbarát Hírportál

A magyar revízióval rettegtető külügyminiszterrel alapít új pártot a szlovák miniszterelnök

2023. március 7., kedd 12:55

Demokrati néven alapít új pártot Eduard Heger ügyvivő szlovák miniszterelnök. A párt tagjai között sokan a decemberben megbuktatott kormánykoalíció egykori tagjai közül kerülnek ki.

Nem váratott sokáig, hogy a hétfő hajnalban pártját, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségeket (OĽaNO) elhagyó ügyvivő miniszterelnök, Eduard Heger új pártot találjon magának.

Kedden délben Heger ugyanis sajtótájékoztatón jelentette be, hogy új projektbe fog Demokrati (Demokraták) néven.

„Erős mandátumot szeretnék ahhoz szerezni, hogy Szlovákiát minden lakos számára biztonságos, élhető hellyé tegyük” – fogalmazott a tavaly decemberben megbuktatott miniszterelnök, aki még hétfőn hajnalban hagyta el egykori védelmi miniszterével, Jaroslav Naď társaságában Igor Matovic pártját, az OĽaNO-t.

Heger tisztességes, szakértői politizálást és konstruktív párbeszédet ígért, emellett hozzátette, a Demokrati a Heger-kormány által megkezdett reformok folytatását tűzte ki célul. Emellett többször hangsúlyozta: a párt a jobbközép politikai erőket akarja egyesíteni a következő választások előtt.

A pártot Heger mellett az egykori elnök, Andrej Kiska által alapított Za ľudíból (Az emberekért) kilépő Miroslav Kollár közös projektje, az elnök az egykori miniszterelnök lesz.

Impozáns névsor

A sajtótájékoztatón ugyanakkor nemcsak Heger és Kollár állt ki. Mint ahogy arra a Denník N magyar nyelvű aloldala, a Napunk rámutat, a bejelentésnél részt vett az utóbbi időben magyar revízióval rettegtető Rastislav Kacer külügyminiszter, Karel Hirman gazdasági miniszter és Ján Budaj környezetvédelmi miniszter is. Ugyanakkor szintén részese lesz a projektnek Andrej Stancík külügyi államtitkár, Kristián Cekovsky, a parlament mediális bizottságának elnöke, Vladimír Bilcík EP-képviselő, valamint több polgármester és szakember is.  

A „Demokraták a demokratákkal, nincs más út” névre keresztelt sajtótájékoztatón Heger azt is bejelentette, hogy a szeptemberi előrehozott választás kapcsán kizárták az együttműködést a Robert Fico vezette szociáldemokrata-populista Smer-SD-vel, a Smer-szakadárokból álló, Peter Pellegrini exminiszterelnök vezette szociáldemokrata Hlas-SD-vel, illetve a szélsőjobboldali-nacionalista, börtönre ítélt Marian Kotleba által alapított ĽSNS-szel.  

Heger egykori pártelnöke, Igor Matovic a bejelentést közvetítő Facebook-poszt alatt kívánt sok sikert a nagyrészt neki köszönhetően megbuktatott miniszterelnöknek az új projektjéhez.

Helyezkedések a jobboldalon

Mint azt a korábbi magyarázócikkünkben bemutattuk, Heger kilépése Matovic pártjából nem váratlan: már a kormány bukása után várható volt, hogy a miniszterelnök egyszer elhagyja a pártot, amennyiben nem sikerül a párton belül legyőznie a túl nagy befolyással rendelkező pártelnököt.

Ezzel egy újabb párt jelent meg a jobboldalon, és kérdéses, hogy a töredezett jobboldali-liberális oldal hogyan veszi majd fel a versenyt a közvélemény-kutatásokat eddig vezető Smerrel, és miként akadályozzák meg, hogy Robert Fico ismét hatalomra kerüljön.

(Borítókép: Eduard Heger. Fotó: Kenzo Tribouillard / MTI / EPA)

Rovatok