Index Vakbarát Hírportál

Kiborultak a németek, államtitok derülhetett ki a rejtett nyomozáson

2023. március 7., kedd 09:45

Klaus Ernst, a Bundestag tagja közölte, hogy a német parlamenti képviselőket nem tájékoztatják az Északi Áramlatnál tavaly szeptemberben történt szabotázs vizsgálatáról, és szerinte ez teljesen elfogadhatatlan.

A német parlamenti képviselők nem kapnak tájékoztatást az Északi Áramlatnál történt szabotázs vizsgálatáról, ez a helyzet elfogadhatatlan – jelentette ki Klaus Ernst, a Bundestag energia- és klímabizottságának vezetője a TASZSZ beszámolója szerint.

Nem tudjuk, hogyan zajlik a nyomozás, és hogy ki vizsgálja az ügyet. A Bundestag képviselőit nem tájékoztatják az eljárásról

– mondta a német Baloldali Párt politikusa.

Úgy véli, hogy ez teljesen elfogadhatatlan, hiszen Németország energetikai infrastruktúrája elleni támadásról van szó.

Úgy tűnik, hogy ami eddig a titkos nyomozás eredményeként kiderült, az államtitok

– mondta.

Korábban Steffen Kotre, az Alternatíva Németországért (AfD) párt tagja is kijelentette, hogy Norvégia, Svédország és Dánia nem osztja meg az információkat Németországgal, Berlin pedig nem tud mit tenni.

A tettes kilétére a mai napig nem derült fény

Mint ismert, az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 1 és 2 vezetékének két-két csöve közül összesen három szabotázs következtében tavaly szeptemberben felrobbant.  

Moszkvát és Washingtont egyaránt vádolták a tenger alatti robbantással, a tettes kilétére azonban a mai napig nem derült fény. Annyi bizonyos, hogy ilyen jellegű merénylet elkövetésére terroristacsoport nem képes, csak állami segítséggel hajthatták végre.

Ahogy arról az Index is beszámolt, Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró februárban megjelent cikke szerint az amerikai haditengerészet búvárai tavaly júniusban robbanószerkezeteket helyeztek el az Északi Áramlat 2 gázvezeték alatt. Állítása szerint a műveletről szóló döntést Joe Biden hozta meg. 

(Borítókép: Az Északi Áramlat 2 szivárgása 2022. szeptember 28-án. Fotó: Swedish Coast Guard / Getty Images)

Rovatok