Index Vakbarát Hírportál

Aggódva figyeli a világ Kínát, már az anyaméhben belenyúlnának a DNS-be

2023. március 7., kedd 06:06

Az embereken végzett génszerkesztést szabályozó új kínai előírások kifogásolhatók – figyelmeztette a tudósokat egy vezető szakértő.

Joy Zhang, a kínai génszerkesztés irányításának globális szakértője szerint a hatóságok hajlamosak a „szabályozási hanyagságra”.

Az előírásokat azután aktualizálták, hogy öt évvel ezelőtt nagy felháborodást keltett, amikor egy kínai tudós azt állította, hogy létrehozta a világ első génmódosított csecsemőit.

Ezek az előírások különböző etikus követelményeket határoznak meg, de a tudósok attól tartanak, hogy a magánszektorra ugyanakkor ezeket nem vonatkoztatnák.

„A legnagyobb aggodalmam az, hogy az új intézkedések nem fedik le azt a krónikus és egyre növekvő problémát, amely a hagyományos tudományos intézeteken kívüli magánvállalkozásokkal függenek össze. Az új szabályok nehezen tudnak lépést tartani a Kínában zajló, robbanásszerűen fejlődő innovációval” – jegyezte meg a szakértő.

A génszerkesztés egy új technika, amely lehetővé teszi a tudósok számára, hogy pontos változtatásokat hajtsanak végre a DNS-en. A tudósok úgy vélik, hogy számos örökletes betegséget lehetne vele korrigálni.

Ez azonban ellentmondásos, mert felveti annak lehetőségét, hogy egy személy genetikai állományában olyan maradandó változásokat eszközölnek, amelyek az utódokra is átöröklődnek.

Peking szerint nincs itt semmi látnivaló

A világ vezető tudósai megdöbbentek, amikor egy kínai orvos öt évvel ezelőtt azt állította, hogy létrehozta a világ első génmódosított csecsemőit – a Lulu és Nana becenevű ikreket.

A lányok DNS-ét még korai embrionális stádiumban változtatták meg, az orvos állítása szerint ez ellenállóvá tette a babákat a HIV-fertőzéssel szemben.

2019-ben pénzbírságra és három év börtönre ítélték az orvost, aki szerint a lányok jó egészségnek örvendenek.

Kína azt állítja, hogy az új törvények összhangban vannak a nemzetközi szabályokkal, írja a BBC.

(Borítókép: Qilai Shen / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok